Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Vragen over tarieven Lijsterbeslaan / Iepenlaan Selwerd 

Vragen over tarieven WarmteStad

In de media zijn enkele berichten verschenen over de hoogte van tarieven van WarmteStad in de Iepenlaan / Lijsterbeslaan in de wijk Selwerd. Graag lichten wij dit toe.

De 51 huizen uit deze straten worden ‘gevoed’ door het ketelhuis aan de Kornoeljestraat. In de nabije toekomst worden deze huizen aangesloten op ons duurzame warmtenet.

Investeren in betaalbare en duurzame energie voor Groningen
WarmteStad vindt het belangrijk dat duurzame energie voor nu en in de toekomst betaalbaar is en blijft voor bewoners in de stad Groningen, daar investeren we ook in. Voor de bepaling van deze tarieven geldt het zogeheten ‘Niet Meer dan Anders’ principe, waaraan alle landelijke warmtebedrijven zich dienen te houden. Dit is vastgelegd in de warmtewet, het betekent dat onze klanten gemiddeld niet meer mogen betalen voor warmte met een gasaansluiting en eigen CV-ketel.

Normtarief
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is uitvoerder van de warmtewet en stelt jaarlijks de norm op die een warmtebedrijf als WarmteStad maximaal mag vragen. De warmtetarieven van WarmteStad voor huurwoningen die aangesloten worden op ons warmtenet vallen ruim onder dit normtarief en de warmtetarieven van grote energiebedrijven. Ter vergelijking: de normprijs die ACM stelt voor vastrecht is € 469,17 en die van deze bewoners is dit jaar € 352,50. De betreffende klanten zijn bij WarmteStad gemiddeld € 125,- tot € 200,- goedkoper uit dan de meeste grote energieleveranciers, zoals Eneco en Vattenfall.

2020: verandering in tariefstelsel
Dit jaar zijn warmtebedrijven door de ACM geconfronteerd met een onverwachte wijziging in de tariefopbouw. Dit betekent dat het vastrecht gemiddeld hoger uitvalt en het variabele tarief (gebruikskosten) lager. Voor klanten van WarmteStad, en dus ook de bewoners van de Lijsterbeslaan en Iepenlaan, betekent dit in 2020 een beperkte prijsstijging.

‘Verdeelsleutel’ variabel / vast wijzigen
WarmteStad vindt dat deze veranderde tariefstelselwijziging van ACM onevenwichtig is, zuinig omgaan met energie door bewoners wordt hierin onvoldoende beloond. We onderzoeken of het voor 2021 mogelijk is de verdeelsleutel variabel / vast zodanig te wijzigen dat zuinig gedrag ook voor de ‘kleinverbruikers’ beter beloond wordt. WarmteStad wil zo blijven investeren in betaalbare, duurzame en lokale energie voor alle klanten.

Defecte meters vervangen
Wat voor een aantal woningen in de Lijsterbeslaan en Iepenlaan ook geldt is dat we in deze straten na een aantal defecten hebben geïnvesteerd in nieuwe warmtemeters. Deze nieuwe meters functioneren weer goed, en in sommige gevallen betekent dit dat weer de feitelijk gebruikte warmte gemeten wordt, dit leidde dit jaar in sommige gevallen tot een verhoging.