Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Een online bewonersbijeenkomst, hoe is dat?

Een online bewonersbijeenkomst, hoe is dat?

Het Wijkbedrijf in Selwerd is dicht. Live bewonersbijeenkomsten zijn uitgesteld. Maar de wijkverbetering gaat wél door. Daar doen veel mensen hun best voor. Buren helpen elkaar met boodschappen, kinderen brengen tekeningen naar ouderen en noem maar op. Bijeenkomsten zijn er ook, maar nu online. Bijvoorbeeld met bewoners van De Larix.

 

Deze zomer komt ons warmtenet door hun straat. Dat betekent overlast maar is ook een kans om de straat opnieuw in te richten en de woningen te verduurzamen. Op 22 januari hadden de bewoners daarover al een informatie- en brainstormbijeenkomst gehad in Sonde2000. Een aantal wilde zich er in een werkgroepje wat verder in verdiepen.

Op 6 april zaten zes bewoners met Maarten van Wieringen van WarmteStad, buurtregisseur Daan Kingma en projectleider Lotje Paauwe achter hun beeldscherm in een online bespreking over de bereikbaarheid tijdens de werkzaamheden. Op 9 april volgde de Zoom-meeting over verduurzamen, met acht bewoners. Nu ook met energieregisseur Anne Huizinga, Theo Venema van WarmteStad, Niek Kuipers van Invent en Martin Klooster van de gemeente. Voor bijna allemaal, ook voor de professionals, was dit de eerste keer.

Iedereen had eerst een programmaatje moeten downloaden en die eerste keer ging het inloggen voor sommigen nog niet zo soepel. Maar daar werd de tijd voor genomen en buurtregisseur Daan zat aan de telefoon om mensen er doorheen te loodsen. Wie het toch niet lukte, werd later telefonisch bijgepraat.

De bewoners van De Larix zijn positief over deze nieuwe manier van bij elkaar komen. De online bijeenkomsten verlopen rustig en gedisciplineerd, vinden ze. Iedereen kan zijn zegje doen. Niemand praat door elkaar.

“Voor mij de eerste keer om online met zoveel mensen te praten”, zegt Frits Bandsma. “Het downloaden van dat programmaatje was best te doen. Ik vond het een leuke bijeenkomst en bijzonder interessant. Heel duidelijk allemaal en iedereen die meedeed was in beeld. Natuurlijk wil je elkaar veel liever elkaar live zien, maar dat kan in deze tijd nou een keer niet. Dan vind ik dit toch een hele goede oplossing.”