Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Storing: Ebbingehofje 8, 9 & 10 minder warm water dan dat je gewend bent.  Lees hier meer

Meest gezocht

Mijn gebouw

Word jij klant bij ons?

Dan heten we je alvast van harte welkom!

Jij maakt Groninger duurzamer door aan te sluiten

Word je binnenkort klant bij WarmteStad? Dan gebruik je duurzame warmte uit eigen omgeving én zorg je dat je eigen stad CO2-neutraal wordt. Lees hier wat de stap van aardgas naar duurzame warmte voor jou betekent en meld je aan.

Meld je nu aan als nieuwe klant

Warm welkom! Je gaat bijdragen aan de verduurzaming van de stad.

Aanmeldformulier

Aardgasvrij wonen

De gemeente heeft als doel om Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Zernike als eerste CO2-neutraal en aardgasvrij te maken. In deze wijken staan veel woningen die gebouwd zijn in de jaren ‘60 en ’70. Een warmtenet werkt voor deze wijken goed omdat veel huizen en flats dicht bij elkaar staan. Dit is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water.  

Warmte- en Koudeopslag
Naast het aanleggen van een Gronings warmtenet in de stad, sluiten we ook – vooral nieuwbouw woningen – aan op een Warmte- en Koudeopslag (WKO). Door over te stappen op duurzame warmte, gebruiken we geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot fors. Zo helpen we de gemeente Groningen in hun ambitie naar een CO2-neutraal Groningen.

Meer over jouw duurzame warmte

Wat gaat er voor je veranderen?

Als je overstapt van gas naar duurzame warmte veranderen een paar dingen. Het kan zijn dat er in jouw woning aanpassingen nodig zijn om je aan te sluiten op WarmteStad. De werkzaamheden veroorzaken helaas overlast. Daarvoor vragen we je begrip. Ook kan het zijn dat jouw huis al is aangesloten op WarmteStad. In dat geval wissel je alleen van gasleverancier naar warmteleverancier. 

 • De overstap naar warmte betekent dat je overstapt naar één warmteleverancier. Dit is hetzelfde als bij water. De gemeente heeft, samen met het Waterbedrijf Groningen, WarmteStad opgericht. Zo zorgen we dat warmte in Groningen niet in handen komt van commerciële partijen en er geen commerciële winstoogmerken zijn.
 • De overstap betekent ook dat je van 1 januari tot 31 december een vast contract hebt met één tarief. Dit is wettelijk vastgelegd. Hierdoor verandert tijdens het jaar de prijs van jouw warmte niet.  
 • Het maximum warmtetarief wordt bepaald door de Autoriteit Consument en Markt. WarmteStad is een publiek warmtebedrijf en zal daardoor niet het maximum tarief gebruiken. Dat is afgesproken met de gemeente en het Waterbedrijf. 
 • De energierekening ziet er anders uit.
 • Je gaat koken op inductie. Dat is waarschijnlijk even wennen, maar wel veiliger omdat je geen vuur meer nodig hebt om te koken.
 • Je krijgt een warmteketel. Deze noemen we een afleverset. De CV-ketel halen we uit je woning.  

Wat blijft hetzelfde?

 • In huis regel je de temperatuur zoals je gewend bent: met een thermostaat in de huiskamer en knoppen op je radiatoren.
 • Meestal hoeft er niets te veranderen aan de radiatoren of vloerverwarming.

Hoe ziet je energierekening eruit?

Ons warmtetarief bestaat, net als bij een gasaansluiting, uit vaste en variabele kosten. Voor warmte betaal je gemiddeld niet meer dan bij gas. Dit is wettelijk bepaald met het 'Niet meer dan anders principe'.

Ontdek meer

Ons warmtetarief bestaat, net als bij een gasaansluiting, uit vaste en variabele kosten. Voor warmte betaal je gemiddeld niet meer dan een gasaansluiting en een CV-ketel. Dit is wettelijk bepaald met het 'Niet meer dan anders principe'.

De vaste kosten zijn voor het beheer en onderhoud van ons netwerk en de bronnen, inclusief onze 24 uurs storingsdienst en de huur van de afleverset. De variabele kosten zijn de kosten voor het verbruik van warmte.

Heb je een huis met Warmte- en Koudeopslag? Dan betaal je voor de koeling alleen vastrecht. Aan het verbruik zijn verder geen kosten verbonden.

Kijk zelf ook af en toe eens op de warmtemeter en controleer of je voorschot nog strookt met je verbruik. Zo voorkom je verrassingen en houd je je woning aangenaam op temperatuur.

Meer weten? In de animatie energierekening leggen we uit hoe de energierekening er bij WarmteStad uitziet.

Voordelen van overstappen

 • Je draagt bij aan een CO2-neutrale stad omdat je duurzame warmte gebruikt.
 • Je betaalt niet meer dan bij een gasaansluiting door het Niet Meer Dan Anders principe.
 • Je neemt warmte en/of koeling af van WarmteStad, het publieke warmtebedrijf zonder commercieel winstoogmerk.
 • Je stapt over op inductie koken, dat is veiliger dan koken op gas.

Vragen? Wij helpen je graag!

 • Contactformulier

  Je kunt ook ons contactformulier invullen. Na ontvangst nemen we binnen 5 werkdagen contact met je op.

  Contactformulier