Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Bouw warmtecentrale Zernike officieel gestart

Bouw warmtecentrale WarmteStad officieel gestart

Woensdag 31 maart is officieel begonnen met de bouw van onze warmtecentrale. Wethouder Broeksma van de gemeente Groningen, directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en directeur Dick Takkebos onthulden hiervoor het gloednieuwe bouwbord.

De nieuwe centrale zal dit najaar gereed zijn en is daarmee ook geschikt voor de inzet van duurzame restwarmte. Deze komt uit de naastgelegen datacenters QTS en Bytesnet. Om deze restwarmte om te zetten naar een hogere temperatuur, maakt de warmtecentrale gebruik van warmtepompen en warmtekrachtkoppeling. Voor de toekomst wil WarmteStad het warmtenet zo mogelijk ook gaan verwarmen met andere bronnen, zoals zonnewarmte. De warmtecentrale is technisch ook ingericht op nieuwe technieken.


“Verduurzaming van Groningen weer een stap verder”
Directeur Dick Takkebos: “Met de bouw van de warmtecentrale brengen we de verdere verduurzaming van Groningen weer een stap verder. We kunnen restwarmte daadwerkelijk omzetten naar duurzame warmte. De centrale is daarmee klaar voor de toekomst waarin we steeds meer panden gaan aansluiten op ons inmiddels meer dan vier kilometer lange warmtenet.”

Binnenkort start uitbreiding warmtenet in Selwerd
De centrale vormt het startpunt voor de levering van duurzame warmte voor 10.000 woningen en gebouwen in het noordwesten van de stad Groningen. Het warmtenet van WarmteStad is inmiddels meer dan vier kilometer lang en is aangelegd op Zernike, in Paddepoel en Selwerd. In laatstgenoemde wijk wordt het leidingnetwerk met heet water binnenkort verder uitgebreid. Dit gebeurt in combinatie met wijkvernieuwing onder de vlag van Sunny Selwerd. Diverse woongebouwen van de woningcorporaties, kantoren en kennisinstellingen als de Hanzehogeschool zijn al aangesloten op het warmtenet.

Bekijk hier de online-stream terug rondom het startmoment: