Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Storing: Ebbingehofje 8, 9 & 10 minder warm water dan dat je gewend bent.  Lees hier meer

Meest gezocht

Mijn gebouw

WarmteStad start met bouw duurzame warmtecentrale Zernike

WarmteStad start met bouw duurzame warmtecentrale Zernike

WarmteStad heeft een omgevingsvergunning ontvangen voor de bouw van een nieuwe, definitieve warmtecentrale op Zernike Campus. Daarmee kan in februari gestart worden met de realisatie. De warmtecentrale zal gefaseerd de tijdelijke centrale (met de tekst ‘Wij houden je warm’) vervangen. De centrale vormt het startpunt voor de levering van duurzame warmte voor 10.000 woningen en gebouwen in het noordwesten van de stad Groningen.

Het warmtenet van WarmteStad is inmiddels meer dan vier kilometer lang en is aangelegd op Zernike, in Paddepoel en Selwerd. In laatstgenoemde wijk wordt het leidingnetwerk met heet water dit jaar verder uitgebreid. Diverse woongebouwen van de woningcorporaties, kantoren en kennisinstellingen als de Hanzehogeschool zijn al aangesloten op het warmtenet.

Inzet van restwarmte
Tot dusver maakte WarmteStad op Zernike aan de Pondematen gebruik van een tijdelijke warmtecentrale. De nieuwe centrale zal dit najaar gereed zijn en is daarmee ook geschikt voor de inzet van duurzame restwarmte. Deze komt uit de naastgelegen datacenters QTS en Bytesnet. Om deze restwarmte om te zetten naar een hogere temperatuur, maakt de warmtecentrale gebruik van warmtepompen en warmtekrachtkoppeling. Voor de toekomst wil WarmteStad het warmtenet zo mogelijk ook gaan verwarmen met zonnewarmte.

“Nieuwe stap in verdere verduurzaming”
Directeur Dick Takkebos van WarmteStad: “Met de bouw van de nieuwe, definitieve warmtecentrale brengen we de verdere verduurzaming van Groningen weer een stap verder. We kunnen restwarmte daadwerkelijk omzetten naar duurzame warmte voor duizenden Groningers. De centrale is daarmee klaar voor de toekomst waarin we steeds meer panden gaan aansluiten op ons warmtenet.”

Financiering
De financiering van de warmtecentrale is gedekt via het investeringsbesluit ‘Warmtenet Noordwest’ dat de aandeelhouders in 2019 hebben genomen. Ook de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) heeft WarmteStad hiervoor de financiële middelen verstrekt.

Meer informatie over de warmtecentrale is te vinden op de projectpagina.

De bouw van de warmtecentrale is gegund aan firma Averesch uit Rijssen. Het Groningse architectenbureau TEAM 4 maakte het ontwerp voor het gebouw. 

Artist Impression: TEAM4