Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

WarmteStad gaat warmtenet verder uitbreiden naar Paddepoel

WarmteStad gaat warmtenet verder uitbreiden naar Paddepoel

WarmteStad gaat het warmtenet Noordwest verder uitbreiden naar Paddepoel. Dat is het voorstel waarover de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen binnenkort een besluit gaan nemen. Een definitieve beslissing over de nieuwe duurzame bron als vervanger van geothermie wordt in 2019 genomen.

Inmiddels ligt er voor een nieuwe duurzame bron op Zernike een conceptvoorstel klaar. Hierin is er een voorkeursscenario uitgewerkt met onder meer restwarmte van datacenters, als bron die het warmtenet kan voeden. Het net kan hiermee in 2020 Zernike, Paddepoel en Selwerd van duurzame warmte voorzien. Datacenter Bytesnet – dat zich onlangs vestigde op Zernike Campus – en WarmteStad tekenden hiervoor al een contract. Ook TCN is hiervoor nadrukkelijk in beeld.

Om een definitief investeringsbesluit te kunnen nemen moeten er nog enkele randvoorwaarden worden ingevuld zoals de groene stroomgaranties en bankfinanciering. Hiermee zijn nog enkele maanden gemoeid. Daarom is een definitief investeringsbesluit voor de herindelingsverkiezingen op 21 november niet meer mogelijk.

Uitbreiding warmtenet
Begin volgend jaar wordt het warmtenet verder uitgebreid, dat hebben de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen als aandeelhouder besloten. Het net wordt na 1 januari 2019 vanaf Zernike verder uitgebreid richting Planetenlaan, Plutolaan, Zonnelaan en Pleiadenlaan tot aan de Dierenriemstraat. WarmteStad kan hiermee voldoen aan de overeen gekomen verplichtingen met de woningcorporaties en kennisinstellingen.

Tijdelijke warmtecentrale
De tijdelijke warmtecentrale op Zernike Campus wordt bijna opgeleverd en is vrijwel klaar om in bedrijf te worden genomen. Deze tijdelijke centrale gaat het aangelegde deel van het warmtenet binnenkort voeden en voorziet onder meer de Hanzehogeschool en het Avebe Innovatiecentrum van warmte.

Op Zernike Campus is in 2017 al een start gemaakt met de aanleg van het warmtenet. Deze gaat in de toekomst meer dan 10.000 huishoudens, bedrijven en kennisinstellingen op Zernike en de woonwijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren voorzien van duurzame warmte.