Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Start bouw tijdelijke warmtecentrale op Zernike

Start bouw tijdelijke warmtecentrale op Zernike

WarmteStad is begonnen met de bouw van een tijdelijke warmtecentrale op Zernike Campus. Deze is nodig omdat de geothermieplannen in Groningen-Noordwest niet doorgaan. Op dit moment is de zoektocht naar een nieuw duurzaam alternatief in volle gang. Totdat deze in werking gaat treden maken we gebruik van deze tijdelijke warmtecentrale.

Dit najaar gaan de Hanzehogeschool en het Avebe Innovatiecentrum als eersten het warmtenet in gebruik nemen dat vorig jaar is aangelegd. Het net wordt aangesloten op de tijdelijke warmtecentrale. Deze komt op de plek waar onze geothermiebron zou komen. Dit is een loods met daarin twee warmtekrachtkoppelingen, twee gasgestookte verwarmingsketels en een buffertank. Daarnaast schaffen we twee verplaatsbare verwarmingsketels aan die we op andere locaties kunnen neerzetten. Er is weinig hinder te verwachten door de werkzaamheden.

Warmtekrachtkoppeling
In de centrale is een warmtekrachtkoppeling (WKK) aanwezig. Dit is een soort mini-elektriciteitscentrale. De generatoren in deze WKK wekken stroom op die we nodig hebben om de centrale te laten draaien. De warmte die hierbij vrijkomt wordt direct benut voor het warmtenet. Dit noemen we restwarmte. Dit betekent een reductie van CO2-uitstoot. We onderzoeken de komende periode of we de tijdelijke warmtecentrale nog verder kunnen ‘vergroenen’, bijvoorbeeld door gebruik te maken van groen gas. De twee aanwezige gasketels springen bij als er een piek komt in warmtevraag van onze klanten.

Duurzaam alternatief voor geothermie
Het onderzoek naar een duurzaam alternatief voor geothermie is in volle gang. Na de zomer maken de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen als aandeelhouders een principe-keuze voor een bron die het warmtenet moet gaan voeden. Dit net gaat in de toekomst meer dan 10.000 huishoudens, bedrijven en kennisinstellingen op Zernike en in de woonwijken Paddepoel en Selwerd van warmte voorzien.