Vol energie door!
'We blijven ons op alle mogelijke manieren inzetten voor meer duurzame energie'
Onze plannen voor het boren van een aardwarmtebron staan dus in de wacht. Maar dat weerhoudt ons er niet van om vol energie door te gaan met WarmteStad, en daarmee de duurzame ambities van de stad Groningen te helpen verwezenlijken.
Tijdelijke warmtecentrale
Zo zijn we druk bezig met de bouw van een tijdelijke warmtecentrale, waar klanten op onder andere de Zernike Campus in 2018 gebruik van gaan maken. Deze centrale stoot de helft minder CO2 uit dan een traditionele centrale die op aardgas wordt gestookt. Een mooie stap vooruit dus!
Met deze centrale kunnen we elk geval tot 2020 warmte aan onze klanten leveren. Dat geeft ons de tijd om te onderzoeken wat duurzame en economisch verantwoorde alternatieven zijn. Een biomassacentrale bijvoorbeeld, waarin je warmte opwekt door organische materialen (zoals hout en gft-afval) te verbranden. Ook kunnen we wellicht verschillende duurzame bronnen combineren. Zodra we hier meer duidelijkheid over hebben, laten we je het uiteraard weten.
Het warmtenet groeit
De productie van duurzame warmte is één kant van het verhaal, maar je hebt daar natuurlijk alleen iets aan als je de warmte ook snel en efficiënt bij je klanten kunt brengen. Vandaar dat de ontwikkeling van het warmtenet — het netwerk van leidingen onder de grond waardoor warm water stroomt — gewoon doorgaat. Zo is eind 2017 de laatste hand gelegd aan het warmtenet op de Zernike Campus. Hierop sluiten we onder andere de gebouwen van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen aan. Ook andere gebouwen in de buurt kunnen desgewenst een aansluiting krijgen. Daarna is het de bedoeling om het warmtenet zo snel mogelijk onder de noordelijke richting door te trekken, zodat WarmteStad daar de flats aan de Planetenlaan kan gaan verwarmen.
Ondiepe opslag
Een aardwarmtebron gaat heel diep, tot wel drie kilometer. Maar er is nog een andere techniek, die warmte of koude opslaat in de ondiepe bodem. Die zogenaamde ‘warmte- en koudeopslag’ (WKO), passen we al op verschillende plekken in de stad met succes toe. Bijvoorbeeld voor onze klanten bij het Europapark, de Grunobuurt, de Vrydemalaan/Ebbingekwartier en in Harksede. De komende periode breiden we het gebruik hiervan verder uit, bijvoorbeeld door verschillende nieuwbouwprojecten op onze WKO-systemen aan te sluiten. Het gaat zelfs zo goed, dat we binnenkort een WKO-nieuwe bron gaan aanleggen.
Kortom: we blijven ons op alle mogelijke manieren inzetten voor meer duurzame energie. Lokaal, betrouwbaar en betaalbaar.