Warmtenet Noordwest Groningen
We zorgen voor duurzame warmte dichtbij. In een netwerk van wijk tot wijk.
Met ons warmtenet in het noordwesten van Groningen verwarmen we bedrijven, instellingen en woningen met duurzame warmte. Door over te stappen op duurzame warmte, gebruiken we uiteindelijk geen aardgas meer en daalt de CO2-uitstoot fors. Op deze manier leveren we een stevige bijdrage aan de gemeentelijke doelstellingen om in 2035 volledig CO2 neutraal te zijn.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing dat eenvoudig te gebruiken is en waar veel mensen tegelijk gebruik van kunnen maken. Een duurzaam alternatief voor Gronings gas.
Ons warmtenet wordt verwarmd door duurzame bronnen. Dat zijn warmtebronnen die goed zijn voor onze leefomgeving en klimaat. Op dit moment maken we gebruik van onze WarmteCentrale Zernike, restwarmte van datacenters en zullen we gebruik maken van zonnewarmte van het Zonnewarmtepark Dorkwerd.
Warmtetransitieplan gemeente
In het warmtetransitieplan van de gemeente staat welke wijken overstappen naar het publieke warmtenet van WarmteStad en wanneer.
Wie sluiten we aan?
De gemeente heeft WarmteStad gevraagd om een warmtenet aan te leggen in het noordwesten van de stad in de wijken: Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Zernike. In deze wijken staan veel woningen die gebouwd zijn in de jaren ‘60 en ’70. Veel huizen en flats staan dicht bij elkaar. Een warmtenet werkt voor deze wijken goed.
We sluiten eerst vooral appartementencomplexen en woningen van woningcorporaties aan. Daarmee kunnen we veel woningen op het warmtenet aansluiten en duurzaam verwarmen. Daarvoor zijn we begonnen met de aanleg van het warmtenet in 2017 op Zernike, via het Jaagpad zijn we in 2019 naar Paddepoel gegaan, om vervolgens in 2020 de eerste meters in Selwerd aan te leggen. In 2022 hebben vanaf Paddepoel, onder het Reitdiep door, het warmtenet uitgebreid naar Vinkhuizen. Ook zullen we het warmtenet aanleggen in de wijk Kostverloren.
Eerst koophuizen zijn inmiddels ook aangesloten
Daarnaast zijn we ook bezig met de gemeente en Grunneger Power om koophuizen in Selwerd-Zuid aan te sluiten. De eerste koophuizen in de Larix zijn in 2022 aangesloten.
Maak kennis met onze duurzame bronnen
We gebruiken warmte uit eigen omgeving op een manier die goed is voor mens en klimaat. Door hergebruik of uit natuurlijke hulpbronnen.
Warmtenet per wijk
Selwerd-Zuid
We leggen in Selwerd een warmtenet aan. Ook jouw koophuis kan aangesloten worden op Groningse warmtenet. Dat maken we zo gemakkelijk mogelijk.
Vinkhuizen
Vanaf 2022 hebben we met een boring onder het Reitdiep het warmtenet uitgebreid naar Vinkhuizen.
Kostverloren
Ook de wijk Kostverloren is door de gemeente aangewezen om van het aardgas af te gaan.
Selwerd
In 2020 zijn we begonnen met de eerste meters van het warmtenet in Selwerd. Hier gaan we in 2023 en 2024 mee verder. Lees nu de laatste ontwikkelingen.
Paddepoel
Paddepoel was de eerste woonwijk waar we in 2019 zijn begonnen met de aanleg van het warmtenet en aansluiten van huizen en gebouwen.
Campus Zernike
In 2017 zijn we op de Campus begonnen. Inmiddels zijn druk bezig om onze bronnen en het warmtenet uit te breiden, zodat we meer bedrijven kunnen aansluiten.
Routekaart
Ben je benieuwd waar we het warmtenet aanleggen? Bekijk dan de routekaart. Deze routekaart wordt samen met de gemeente, warmteleveranciers en aannemers gemaakt en bijgewerkt.