Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Klantportaal tijdelijk niet bereikbaar. Lees hier meer

Meest gezocht

Mijn gebouw

Alles over je warmtetarief

Jouw warmte voor een eerlijke prijs

Als publiek warmtebedrijf proberen we de warmterekening voor onze klanten zo laag mogelijk te houden ondanks de stijgende kosten. Zo betaal je een lager warmtetarief vanwege de afspraken die wij hebben gemaakt met woningcorporaties en onze aandeelhouders gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen.

In 2024 betaal je minder voor warmte dan met het prijsplafond in 2023

Bij WarmteStad betaal je in 2024 € 44,36 per gigajoule (GJ). Dit is lager dan het prijsplafondtarief van € 47,38 per GJ (tot 37 GJ), dat in 2023 gold. In 2024 geldt het prijsplafond niet meer. Ook blijven we met onze nieuwe tarief onder het maximumtarief van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat is dit jaar € 46,69 euro per GJ. 

Je tarief staat tot en met 31 december 2024 vast. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt en het tarief niet omhooggaat als energie duurder wordt. Vergelijkbaar met een jaarcontract bij gas.

Bekijk je nieuwe tariefblad voor 2024

Vul hier je adres in. Ga naar jouw gebouwenpagina met het nieuwe tariefblad voor 2024.

Meer gebouwen

Jaarafrekening 2023 en voorschot 2024

Ieder jaar ontvang je je jaarafrekening. Uiterlijk begin februari ontvang je de jaarafrekening over het jaar 2023. Op de jaarrekening staat hoeveel energie je hebt verbruikt en wat je al hebt betaald. Zo zie jij meteen of je geld moet bijbetalen of juist terugkrijgt. Dit verrekenen we met je nieuwe maandelijkse voorschot voor 2024.

Voorschot 2024
Op de jaarafrekening staat ook je nieuwe voorschot voor 2024. Je betaalt maandelijks een voorschot. Dit voorschot bestaat uit vaste kosten en de kosten van je verwachte verbruik. We berekenen je voorschot zo goed mogelijk zodat je aan het eind van het jaar niet hoeft bij te betalen. Je verwachte verbruik schatten we in op basis van het verbruik in het verleden. Als blijkt dat in juli je verbruik hoger is dan je voorschot, nemen we contact met je op.

Alles op een rijtje

  • Het prijsplafond geldt niet meer in 2023.
  • ACM stelt elk jaar een maximumtarief vast. Dat is dit jaar € 46,69 euro per GJ. 
  • Ons warmtetarief voor 2024 is lager dan het prijsplafond én het ACM-tarief, namelijk € 44,36 per GJ.
  • Het warmtetarief staat voor een jaar vast. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt en dat je tarief tijdens het jaar niet omhoog gaat. Vergelijkbaar met een jaarcontract bij gas.
  • Naast het warmtetarief betaal je ook vaste kosten. Je vindt deze op je tariefblad. De vaste kosten zijn gestegen voor 2024. Dat heeft te maken met de gestegen kosten voor onder andere materiaal en personeel.
  • Voor warmte betaal je gemiddeld niet meer dan bij gas. Dit is wettelijk bepaald met het 'Niet Meer Dan Anders Principe'.
  • Jouw warmte komt uit eigen omgeving en is duurzaam opgewerkt op een manier is die goed is voor jou, je omgeving en het klimaat.
  • WarmteStad is het warmtebedrijf van gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Wij hebben geen commercieel winstoogmerk.

Energie besparen blijft belangrijk

Wil jij besparen op je energierekening? De energiecoaches van de gemeente helpen je graag. Heb je een eigen woning, huur je of ben je onderdeel van een VvE, de gemeente helpt alle inwoners te verduurzamen.

Met het advies kan je soms wel honderden euro's besparen.

Gratis energieadvies

Veel gestelde vragen over tarieven

Je tariefblad voor 2024 staat op jouw gebouwenpagina. Klik vervolgens op ‘mijn gebouw’ en vul je adres in voor alle informatie.

Je hebt voor warmte vaste en variabele kosten. Variabele kosten hangen af van je verbruik en worden gemeten in gigajoule (GJ) voor warmte. Heb je een aparte warmwateraansluiting? Dan betaal je voor de warmte voor het warme water per m³. De vaste kosten bestaan uit:

- Vaste kosten warmte / koude. Dit zijn de vaste kosten voor het beheer en onderhoud inclusief de 24-uurs storingsdienst. Deze kosten staan los van je gebruik van warmte en/of koude.
- Meetkosten; Je vaste kosten voor het onderhoud van je warmtemeter en het opnemen en verwerken van je meterstanden.
- Kosten voor de afleverset: Je vaste kosten voor het beheer en onderhoud van de afleverset voor je woning.

Onze tarieven worden bepaald door de gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen (onze aandeelhouders). We proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Ook werken we hierin nauw samen met de woningcorporaties.

Nee. Je tarief staat tot en met 31 december vast. Dat betekent dat je tarief het hele jaar hetzelfde blijft. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt en dat je tarief niet omhooggaat als energie duurder wordt. Vergelijkbaar met een jaarcontract bij gas.

Je kunt jouw voorschot voor 2024 aanpassen nadat je de jaarafrekening van 2023 heb ontvangen. Deze ontvang je uiterlijk begin februari 2024. 

We berekenen namelijk jouw voorschot 2024 bij het maken van de jaarafrekening. 

Heb je je voorschot 2024 ontvangen en wil je deze aanpassen? Dan kan dit via mijn.warmtestad.nl. Ook kun je contact met ons op te nemen via e-mail of via de telefoon, nadat je jouw jaarafrekening hebt ontvangen. Je wijziging gaat dan in vanaf de eerstvolgende maand.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt jaarlijks het bedrag dat warmtebedrijven maximaal voor het vastrecht, de afleverset en per gigajoule (GJ) warmte mogen vragen. Het tarief voor GJ is wettelijk gekoppeld aan de gasprijs. Deze koppeling is bedoeld om mensen die warmte afnemen te beschermen tegen te hoge prijzen voor warmte. Gas was immers altijd goedkoop. Maar door de hoge gasprijs is het warmtetarief tarief automatisch gestegen.  

Daarom zijn wij voorstander dat deze koppeling wordt losgelaten in de nieuwe warmtewet die door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wordt gemaakt. 

Wil je meer weten? Kijk op de website van de Autoriteit Consument & Markt.

Heb je vragen over de aanleg van het warmtenet? Over wat de overstap naar warmte betekent voor jou. Of wil je bespaartips? Je bent van harte welkom tijdens onze wekelijkse spreekuur bij Infopunt Selwerd. Dit vindt elke woensdag van 13.00 - 16.00 uur plaats met uitzondering van vakanties.

Adres: Infopunt Selwerd, Eikenlaan 9-11


Heb je hulp nodig? We denken graag met je mee.

De afgelopen jaren zijn de energieprijzen gestegen. Heb je moeite om de warmterekening te betalen of heb je andere vragen. Neem gerust contact met ons op. Samen met de gemeente en woningcorporaties helpen we je graag om energie te besparen en je energiekosten zo laag mogelijk te houden. 

Bel ons, kijk eens op de pagina ‘hulp bij betalen’ of kom naar ons wekelijkse spreekuur bij Infopunt Selwerd. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Neem contact met ons op