Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Eerste buizen WarmteStad de grond in!

De eerste buizen van het Warmtenet Noordwest liggen erin! WarmteStad was al begonnen met de werkzaamheden, vrijdag 7 juli legden wethouder Mattias Gijsbertsen van de gemeente Groningen, directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen en directeur WarmteStad Dick Takkebos officieel de eerste buizen in de grond. Een nieuwe mijlpaal in het bestaan van WarmteStad op weg naar een Energieneutraal Groningen in 2035.

De aanleg van het warmtenet is op Zernike Campus. Hier komt de warmtebron die tal van gebouwen, kantoren en wooncomplexen gaat voorzien van aardwarmte. Om de overlast op de Campus te beperken, vinden de werkzaamheden zoveel mogelijk plaats in de zomervakantie. Zodra het warmtenet op Zernike is aangelegd, wordt gestart met het verdere tracé. Dat gaat onder de Ringweg door, richting Paddepoel-Noord, Selwerd en andere stadsdelen. Dit najaar start de aanleg van de daadwerkelijke geothermiebron, die het warme water op gaat pompen uit de grond. In de toekomst kunnen meer dan 10.000 huishoudens in het noordwesten van de stad Groningen duurzame warmte van dit net gebruiken in plaats van aardgas. Dit is het eerste diepe geothermie project in Nederland dat warmte levert aan huishoudens van bestaande bouw op deze schaal.

Over WarmteStad
WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, dat aan bedrijven en inwoners van de stad Groningen voor de lange termijn betrouwbare, betaalbare en bovendien duurzame warmte (en/of koude) oplossingen biedt. Gasunie New Energy is samen met Warmtenet Noordwest bv beoogd partner voor een transportvennootschap die zorgt voor de bouw, het onderhoud en het beheer (de instandhouding) van het warmtenet.

Op de foto van links naar rechts: Directeur Dick Takkebos (WarmteStad), wethouder duurzaamheid gemeente Groningen Mattias Gijsbertsen en directeur Riksta Zwart van Waterbedrijf Groningen.

Foto – Pjotr Wiese