Warmtestad te gast in Paddepoel en Selwerd
Op 15 en 22 maart jl. waren we te gast bij respectievelijk Co-Creatie Paddepoel en Wijkbedrijf Selwerd. Om een toelichting te geven op de stand van zaken van het warmtenet in Groningen-Noord, maar ook om antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe kunnen we verder, nu geothermie niet doorgaat en wij wel warmte moeten en willen leveren aan al die reeds gecontracteerde klanten voor wie we nu al een deel het warmtenet hebben aangelegd?’
De gesprekken van de avond waren best pittig, omdat er veel informatie verwerkt moest worden en nog veel opties open zijn. Desondanks komen er wel enkele belangrijke criteria naar voren die bewoners belangrijk vonden en dat zijn: ‘duurzaamheid (in de milieubetekenis van het woord maar ook in de zin van: de installatie moet wel een hele tijd meekunnen!), veiligheid, betaalbaarheid en leveringszekerheid. Daarnaast wordt opgemerkt dat ook de zeggenschap een belangrijk aspect is. En dan vooral: niet afhankelijk zijn van commerciële partijen.
Waardering voor betrokkenheid
Onze directeur Dick Takkebos was bij beide bijeenkomsten aanwezig, hij kijkt met een goed gevoel terug op de bijeenkomst: “De betrokkenheid van bewoners uit de wijk waarderen we enorm, het was goed om te horen wat zij belangrijk vinden. Gelukkig sloten de ideeën en opvattingen uit de wijken goed aan op die van ons. We bundelen de inbreng van Paddepoel en Selwerd en nemen deze mee in ons advies aan de gemeente en het waterbedrijf zodat zij een goed besluit kunnen nemen over het vervolg.”
Verder met de wijken
Met de prettige ervaringen in de achterzak heeft WarmteStad aangegeven graag met Paddepoel en Selwerd in gesprek te blijven. “We kregen veel vragen en ook hoorden we dat bewoners over bepaalde thema’s best wat meer achtergrondinformatie wilden”, vertelt Dick Takkebos. “Dat snap ik best, want energiekwesties kunnen soms behoorlijk technisch zijn. Elkaar met regelmaat opzoeken vind ik een heel goed idee. En dat hoeft wat mij betreft niet allemaal in officiële bijeenkomsten, dat mag ook best wat informeler en met de benen op tafel.”
Ook aansluiten?
Zo vroegen bewoners of ze individueel kunnen aansluiten op het warmtenet. Op dit moment kan het financieel nog niet uit om het net naar individuele woningen te ‘vertakken’, maar als woningeigenaren samenwerken en hun aansluitingen bundelen sluit WarmteStad dit voor de toekomst zeker niet uit.
Rapportage & Dutch Heat Centre
We hebben het Dutch Heat Centre gevraagd om de bijeenkomsten te begeleiden. Dit is een open samenwerkingsverband waar kennis wordt ontwikkeld en gebundeld om bij te dragen aan bestaande en komende warmte projecten in specifieke lokale situaties. Betrokken partners bij de samenwerking zijn de Hanzehogeschool, TU/e, TNO, Enpuls, Gemeente Groningen en Provincie Groningen. Het Dutch Heat Centre heeft een rapportage gemaakt van de bijeenkomsten. Bekijk hier de samenvatting >>