Bewonersbijeenkomsten Selwerd en Paddepoel nieuwe duurzame bron Warmtenet Noordwest
Bewonersbijeenkomsten Selwerd en Paddepoel nieuwe duurzame bron Warmtenet Noordwest
WarmteStad organiseert op respectievelijk 15 en 20 maart in Paddepoel en Selwerd een bewonersbijeenkomst om in gesprek te gaan over een nieuwe duurzame bron als alternatief voor het aardwarmteproject.
Vorig jaar in juli is WarmteStad op Zernike Campus begonnen met de aanleg van dit warmtenet, die vanaf Zernike via de Planetenlaan richting Paddepoel en Selwerd zal gaan. De bedoeling was om dit net te laten voeden door een geothermiebron. In het najaar werd duidelijk dat de geothermieboring geen doorgang vindt. Dit betekent dat er een nieuwe bron gekozen wordt om de wijken duurzaam te verwarmen om zo weer een belangrijke stap te zetten richting een energieneutraal Groningen.
In gesprek met bewoners
WarmteStad vindt het hierbij belangrijk om hierbij het geluid van de wijkbewoners te horen. Welke alternatieven vindt men kansrijk, welke zaken zijn voor hen belangrijk in de warmtevoorziening? De inbreng uit de stad is een van de criteria die invloed hebben op de besluitvorming. Buiten dat wil WarmteStad bewoners informeren over de huidige stand van zaken.
Van ‘longlist’ naar ‘shortlist’
Inmiddels is er een ‘longlist’ gemaakt met allerlei opties als bron. In een eerder stadium is biomassa als optie genoemd, maar ook andere bronnen worden geïnventariseerd, zoals biogas, restwarmte, omgevingswarmte, zonthermie of een combinatie van bronnen. De volgende stap is een zogeheten ‘Multi Criteria Analyse’, waarbij criteria zoals kosten, uitstoot, betrouwbaarheid en toekomstgerichtheid centraal staan. Het is de bedoeling dat de nieuwe duurzame bron vanaf 2020 gaat draaien. Het streven is dat er voor de zomer een plan ligt dat goedgekeurd kan worden door de aandeelhouders gemeente en het waterbedrijf. Het warmtenet zal uiteindelijk 10.000 huishoudens in Groningen van duurzame warmte voorzien.
Bijeenkomsten
De bewonersbijeenkomsten vinden plaats op 15 maart in de Vensterschool aan de Eikenlaan van 17.30 – 20.00 en op 20 maart bij Wijkbedrijf Selwerd aan de Bottelroosstraat van 19.00 – 21.15. Koffie en thee worden geregeld. Aanmelden kan via t.takens@warmtestad.nl. De bijeenkomsten worden begeleid door het Dutch Heat Center (expertisecentrum Warmte van de Hanzehogeschool Groningen).