Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Aanleg nieuwe WKO-bron Europapark gestart

Woensdag 2 mei is gestart met de aanleg van een nieuwe bron voor warmte- en koudeopslag op het Europapark.

 

Woensdag 2 mei is gestart met de aanleg van een tweede bron voor warmte- en koudeopslag op het Europapark. Op een prachtige zonnige ochtend waren we allereerst te gast bij de architecten van Team 4. Het bedrijf heeft haar kantoor in het opvallende oranje gebouw ‘Hete Kolen’ en is samen met het kantoor van de gemeente Groningen sinds 2013 de eerste gebruiker van warmte- en koudeopslag op het Europapark. WarmteStad is dus al jaren actief in dit gebied, in nauwe afstemming met de gemeente Groningen en het waterbedrijf. En samen met alle projectontwikkelaars in het gebied die daarmee duurzaamheid omarmen.

Er komen tal van nieuwe woon- en werkcomplexen bij in het Europapark: Lunettenhof, Leyhoeve, Powerhouse, Kolenpark en De Nieuwe Linie. Deze worden allen verwarmd en gekoeld door een WKO-bron van WarmteStad. Eén doublet – de optelsom van een warme en koude bron – is hiervoor niet meer toereikend. Daarom is nu de start gemaakt met een tweede bron, die ook alle nieuwe panden kan voorzien. Een mooie nieuwe stap in de verdere verduurzaming van Groningen, want honderden nieuwe bewoners gaan hiermee gebruik maken van duurzame energie. In 2019 wordt er waarschijnlijk ook een derde doublet aangelegd.

Directeur Dick Takkebos mocht de starthandeling verrichten en de eerste meters boren. Op de foto’s wordt hij vergezeld door een werknemer van aannemer Haitjema die hem ‘assisteerde’ bij de openingshandeling (foto 2) en directeur Riksta Zwart van het waterbedrijf en concerndirecteur Bert Popken van de gemeente Groningen (foto 3). (Foto’s: Pjotr Wiese)