Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Duurzame Warmte

Wij maken je warm, voor een duurzame toekomst

We produceren duurzame warmte en koeling. Jouw duurzame warmte halen we uit hulpbronnen zoals zon, water en lucht. Jouw huis wordt daardoor warm gemaakt met warmte die anders wordt weggegooid. 

Zo helpen we samen de gemeente in hun ambitie naar een CO2- neutrale stad. Duurzame warmte is in veel gevallen het meest voor de hand liggende alternatief voor aardgas.  Een mooie kans om als Groningers op eigen benen te staan; zelfvoorzienend en niet afhankelijk van (fossiele) energie of verre leveranciers.

Een warm huis voor iedereen

WarmteStad is het warmtebedrijf van de stad en opgericht door de gemeente en Waterbedrijf Groningen. 

We geloven dat je zeker zou moeten zijn van een warm huis. Met warmte duurzaam opgewekt in eigen omgeving. Op een manier die goed is voor jou, je omgeving en het klimaat.

Over Ons

Hoe maken wij de stad duurzamer?

Wij leggen een warmtenet in de Noordelijke wijken van Groningen aan: Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Zernike. Ons warmtenet wordt verwarmd door duurzame bronnen.

Naast het aanleggen van een Gronings warmtenet in de stad, sluiten we ook – vooral nieuwbouw woningen – aan op een Warmte - Koude Opslag (WKO).

Warmtenet

Met ons warmtenet in het noordwesten van Groningen verwarmen we in de toekomst bedrijven, instellingen en woningen met duurzame warmte. Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. 

Lees meer over het warmtenet

Warmte- en Koude Opslag

Warmte- en Koude Opslag (WKO) is een techniek waarmee ’s zomers overtollige warmte in het grondwater wordt opgeslagen, voor gebruik in de winter. En andersom! Dat betekent dat de woning in de zomer duurzaam gekoeld kan worden.

Lees meer over WKO

Hoe duurzaam zijn we?

Helemaal zonder aardgas kunnen we (nog) niet. We bouwen het gebruik van aardgas af door duurzame bronnen te ontwikkelen. Ons doel is om in 2035 alle warmte geheel fossielvrij te produceren.

Ontdek meer

Hoe duurzaam zijn we?

Helemaal zonder aardgas kunnen we (nog) niet. We bouwen het gebruik van aardgas zoveel mogelijk af door efficiëntere en duurzame bronnen te ontwikkelen. Ons doel is om in 2035 alle warmte geheel fossielvrij te produceren. 

Duurzame bronnen

Met de opening van de WarmteCentrale in 2022 hebben we onze Co2-uitstoot met 50% verminderd. Daarnaast maken we gebruik van restwarmte van datacenter QTS. Dit wordt uitgebreid met restwarmte van Bytesnet.  In 2024 gaan we ook de warmte van zonnewarmtepark Dorkwerd gebruiken. Ook kijken we naar andere ontwikkelingen zoals waterstof en biogas.

Maak kennis met onze duurzame bronnen

Met deze duurzame bronnen verwarmen we huizen en gebouwen die aangesloten zijn op het warmtenet.

WarmteCentrale Zernike

Onze trots! Met de opening van de WarmteCentrale in 2022 hebben we onze Co2-uitstoot met 50% verminderd. De WarmteCentrale heeft installaties die warmte maken en zorgt dat de warmte van andere duurzame bronnen jouw woning of gebouw verwarmd op de goede temperatuur.

Alles over de WarmteCentrale

Restwarmte van datacenters

Restwarmte is warmte die vrijkomt bij het koelen van servers in datacenters. Vanaf 2022 maken we gebruik van restwarmte van datacenter QTS. De verwachting is dat Bytesnet in 2024 zal volgen.

Alles over restwarmte

Zonnewarmtepark Dorkwerd

Jouw huis of gebouw wordt ook verwarmd met de warmte die we in de zomer opvangen door het grootste zonnewarmtepark van Nederland. Dit park is in 2024 klaar voor gebruik.

Alles over het zonnewarmtepark

Waar leveren wij warmte en koude

Bekijk nu waar we warmte en/of koude leveren. Vul je adres in en krijg alle informatie over jouw woning. Bekijk bijvoorbeeld of jouw woning op het warmtenet of op Warmte- en Koudeopslag is aangesloten.

Meer gebouwen