Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Voorbereidingen geothermiebron gestopt

Veiligheid voorop!

Eind november 2017 hebben de aandeelhouders van WarmteStad, de gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen, in goed overleg besloten om de voorbereidingen voor het boren van een aardwarmtebron stil te leggen. Waarom? We leggen je het kort uit.

Hoe zat het ook alweer?

Bij geothermie maak je gebruik van de warmte die diep in de aarde is opgeslagen. Door een put te boren, kun je die warmte simpel gezegd uit de hete grondlagen naar boven halen, en gebruiken voor bijvoorbeeld het verwarmen van gebouwen. Geothermie heeft zich internationaal bewezen als een doeltreffende en veilige techniek. Niet voor niets is die in andere landen al vele jaren in gebruik. Ook in Nederland is geothermie bezig aan een opmars.

Waarom stopt Warmtestad dan met het project?

De directe aanleiding waren de zorgen over de veiligheid die het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in het najaar van 2017 heeft geuit. Laten we helder zijn: veiligheid gaat voor alles, óók bij WarmteStad. In een regio die dagelijks te maken heeft met de impact van aardbevingen, zouden en zullen we nóóit risico’s op dit terrein nemen. Vandaar dat we hier van het begin extra alert op zijn geweest. Zo hebben we meerdere organisaties, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen en TNO, specialistische onderzoeken laten doen. Keer op keer bleek daaruit dat het boren van een aardwarmtebron veilig is. Ondanks dat hield het SodM twijfels. Dit leidde tot zoveel onzekerheid en vertraging, dat we hebben besloten om het project in ieder geval voorlopig in de koelkast te zetten. Want we doen het goed en veilig, of we doen het niet.

Betekent dit het einde van WarmteStad?

Integendeel! Gelukkig hebben we verschillende andere mogelijkheden om de stad van duurzame warmte te voorzien. Lees hier hoe we dat doen.