Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Trots op eigen wijk neemt dag in dag uit toe

Trots op eigen wijk neemt dag in dag uit toe

De première van de serie ‘Kijk in de Wijk’ mocht vrijdagavond 8 oktober rekenen op ruime belangstelling. In wijkrestaurant De Duindoorn introduceerde wethouder Roeland van der Schaaf de eerste aflevering over de dagelijkse praktijk van de wijkvernieuwing in Selwerd, Groningen. “Wij pakken de wijkvernieuwing op een brede manier aan, want wijkvernieuwing is meer dan huizen renoveren en bouwen. Het gaat ook om groen, gezondheid, het versterken van de gemeenschap. Selwerd zit in de lift. Ik zie dat de trots op de eigen wijk dag in dag uit toeneemt.”

De serie brengt de dagelijkse praktijk van de wijkvernieuwing in Selwerd, ook wel ‘Sunny Selwerd’ genoemd, in beeld. Inwoners zijn met elkaar en met vele partijen bezig de komende jaren de wijk ingrijpend te vernieuwen en te verduurzamen. De gemeente Groningen wil dat de inwoner centraal staat en dat iedereen vanuit die bril kijkt naar wat er nodig is in de wijk. “Dan komt alles vanzelf samen”, meent de wethouder. Dit is niet vanzelfsprekend. Daarom mag deze Groningse aanpak op landelijke belangstelling rekenen.

Selwerd: een zeer diverse wijk
Het is een zeer diverse wijk, eigenlijk een stad in het klein; met 80 nationaliteiten, rijk en arm. “Tijdens de vernieuwing van de wijk combineren we werkzaamheden, waardoor er minder lang overlast is voor de bewoners. Bovendien scheelt het in de kosten. Tegelijk is het soms best moeilijk om tot concrete stappen te komen. Het vraagt van alle partijen openheid en de kunst om de opdrachten, die vaak op het bord van verschillende afdelingen en partijen liggen, te verbinden.”

Persoonlijke verhalen
Aan de hand van persoonlijke verhalen van zowel inwoners als professionals brengt de serie in zes afleveringen in beeld hoe de partijen in Selwerd samen armoede aanpakken, buurten groen en veilig maken, en werken aan gezond en positief opgroeien. Ook is te zien hoe gebouwen worden vernieuwd en hoe mensen daar duurzaam wonen. “Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aardgasvrij maken van de wijk en de aansluiting op het warmtenet van WarmteStad.”

Kijk in de Wijk is zowel als video te bekijken en als podcast te beluisteren: https://open.spotify.com/show/7Ewsjzl6F97I7XPE6mlAeJ