Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Bouw warmtecentrale WarmteStad komt letterlijk van de grond

Met de betonstort op 28 oktober is de fundatie voor de nieuwe warmtecentrale op Zernike Campus gereed. “De bouw komt nu letterlijk van de grond, wordt nu echt zichtbaar”, zegt projectleider Bert Koelman van WarmteStad. “De voorbereiding onder de grond was een groot aandeel van het totale bouwkundige werk van de centrale.” Er staan bijna 200 palen van 27 meter lang en er ligt een netwerk aan leidingen. Bijvoorbeeld voor de uitkoppeling  van duurzame restwarmte door de datacenters QTS en Bytesnet. “Hiermee kunnen we het warmtenet definitief voeden met duurzame warmte en hebben we minder gas nodig. Ook zijn we voorbereid op het verwarmen van het warmtenet met zonnewarmte.”  

De fundering is belangrijk want hier komen zware machines op te staan, waaronder vijf warmtepompen. “Deze zijn nodig om de restwarmte op te waarderen naar een hogere temperatuur die geschikt is voor het warmtenet, dus voor onze klanten. Bovendien spelen we, technisch gezien, in op toekomstige innovatieve technieken. Het wordt een mooie speeldoos met allerlei variabelen, waar techneuten enthousiast van worden,” verzekert Koelman. “Met als doel om zowel in energetisch als financieel opzicht met deze centrale optimaal te kunnen presteren.”

Verplaatsing warmtebuffers
De twee reeds gebouwde 18 meter hoge warmtebuffers, met een inhoud van 800.000 liter water per stuk, verhuizen eind 2021 naar de definitieve plek op het terrein. Koelman: “De bufferbouwer kon al sneller starten dan de bouwkundig aannemer. Dat leverde voor beide partijen het voordeel op dat ze vrijer, efficiënter en sneller konden en kunnen werken. De buffers worden straks met een grote kraan opgetild en verplaatst.” Met de warmtebuffers kan WarmteStad gedurende de dag de verschillen in vraag en aanbod van warmte opvangen.

Oplevering voorjaar 2022
De nieuwe warmtecentrale krijgt een glazen pui. “Het wordt geen traditionele energiecentrale omringd door hekwerken. Het bijzondere, transparante gebouw gaat iets toevoegen aan Zernike Campus, dat is zeker. Vanaf de weg kun je de machines en techniek die jou voorzien van duurzame warmte, zien staan.”
Naar verwachting vindt de oplevering van de nieuwe warmtecentrale in het voorjaar van 2022 plaats. De huidige, tijdelijke warmtecentrale wordt pas afgebroken als de nieuwe centrale robuust, degelijk en betrouwbaar alle duurzame warmte levert die nodig is. De overstap gebeurt in fases.

De nieuwe warmtecentrale gaat 10.000 woningen en gebouwen in Groningen-Noordwest voorzien van duurzame warmte. Diverse woongebouwen van de woningcorporaties, kantoren en kennisinstellingen als de Hanzehogeschool zijn al aangesloten op het warmtenet.

Na diverse Europese aanbestedingen zijn de volgende partijen geselecteerd voor de bouw van de warmtecentrale van WarmteStad:  Team4, Averesch, Johnson controls, Croonwolter&dros, Centrica businesssolutions, Alberts&Kluft, Powerspex, Arma tankbouw, Novum, Grundfos.