Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Warmtenet Zernike officieel in gebruik genomen

Warmtenet Zernike officieel in gebruik genomen

Op woensdag 19 december hebben de Hanzehogeschool Groningen en WarmteStad officieel het warmtenet op Zernike in gebruik genomen. Het warmtenet gaat de komende jaren de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen duurzame warmte leveren als vervanging voor aardgas.

De Hanzehogeschool Groningen is de eerste organisatie die is aangesloten op het vorig jaar aangelegde warmtenet. Ook het Avebe Innovatiecentrum even verderop maakt gebruik van het net. Het warmtenet wordt gevoed door een tijdelijke warmtevoorziening. In 2020 wordt een nieuwe sprong voorwaarts gemaakt: dan wordt het net gevoed door een nieuwe duurzame bron, onder meer met restwarmte uit datacenters. In 2019 wordt het warmtenet uitgebreid naar Paddepoel.

Tijdelijke Warmtevoorziening
De tijdelijke warmtevoorziening maakt gebruik van warmtekrachtkoppelingen. Deze ‘mini-elektriciteitscentrales’ maken stroom en warmte. Hiermee wordt het water in het warmtenet verwarmd en worden de pompen van stroom voorzien. De stroom die overblijft, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De tijdelijke centrale is ook een eerste stap van daadwerkelijke afbouw van CO2.

“Trots dat de Hanzehogeschool Groningen als eerste mag aansluiten”
“Mooi dat het warmtenet nu echt gaat stromen”, aldus Paul van der Wijk namens het College van Bestuur van de Hanzehogeschool Groningen. “We zijn trots dat we als Hanzehogeschool als eerste mogen aansluiten. Dit past natuurlijk bij onze ambitie op gebied van duurzaamheid. We kijken dan ook uit naar de vervolgstappen waarin nog meer gebruik gemaakt gaat worden van duurzame energiebronnen, zoals restwarmte van datacenters. Uiteindelijk draagt dit allemaal bij aan de ambitie van de Hanzehogeschool om in 2025 zoveel mogelijk aardgasloos te zijn en in 2035 CO2-neutraal.”

Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Dit is een startmoment met veel moois in het verschiet! In de toekomst sluiten hier nog eens duizenden woningen op aan. We zijn blij dat we het warmtenet nu echt in gebruik kunnen nemen en de Hanzehogeschool Groningen als eerste organisatie mogen aansluiten op het warmtenet.”

Op de foto van links naar rechts: Dick Takkebos (directeur Warmtestad), Paul van der Wijk (College van Bestuur Hanzehogeschool Groningen), Riksta Zwart (directeur Waterbedrijf Groningen) en Mattias Gijsbertsen (wethouder Duurzaamheid gemeente Groningen).

Foto: Gemeente Groningen (Henk Tammens)