Start seizoensopslag duurzame warmte op Zernike Campus

27 juni 2023

Vandaag is WarmteStad op Zernike Campus gestart met de bouw van de eerste seizoenslag bij de nieuwe WarmteCentrale. Met dit warmteopslagsysteem wordt het overschot aan duurzame warmte tijdelijk opgeslagen, om op een later moment woningen en bedrijven in Noordwest Groningen te verwarmen. De eerste bouwactiviteit bestaat uit het boren van een ondergrondse opslag bij de WarmteCentrale. Deze ondergrondse opslag wordt grotendeels gevuld met de warmte van het zonnewarmtepark Dorkwerd. 

Grootste zonnewarmtepark van Nederland
Zonnewarmtepark Dorkwerd wordt op dit moment gebouwd door Novar en K3 op het voormalige slipdepot van provincie Groningen en zal het grootste zonnewarmtepark van Nederland worden. In dit park wekken de zonnepanelen geen elektriciteit op, maar vangen ze de warmte van de zon op.

Uitbreiding duurzame warmte op Zernike Campus
Daarnaast start WarmteStad deze zomer met de aanleg van het warmteleidingnetwerk tussen de WarmteCentrale en het zonnewarmtepark Dorkwerd. Lees er meer over op de projectpagina ‘Uitbreiding Duurzame Warmte Zernike Campus’.

Innovatief opslagsysteem

Seizoensopslag (ATES) is een warmte koude-systeem waarmee warmte die niet direct gebruikt kan worden, tijdelijk wordt opgeslagen om op een later te gebruiken. Dit is handig omdat bijvoorbeeld de meeste zonnewarmte van Zonnewarmtepark Dorkwerd in de zomer wordt gewonnen, maar op koude winterdagen nodig is. Met dit innovatieve opslagsysteem zorgt WarmteStad dat de opgevangen duurzame warmte optimaal ingezet wordt. Zernike campus krijgt twee opslagsystemen: Seizoensopslag PR Zernike en Seizoensopslag WarmteCentrale. De Provincie en de gemeente Groningen hebben in totaal vier miljoen euro subsidie uit het Nationaal Programma Groningen beschikbaar gesteld voor de aanleg hiervan.