Andere gemeenten kijken de energietransitie-kunst af in Groningen
De gemeente Groningen heeft de ambitie om in 2035 CO2 neutraal te zijn. Dit is ambitieuzer dan de meeste gemeenten in Nederland. Daarom gebeurt er veel en volgens het ‘we doun’t zulf’-principe. Dus windmolens en grote zonneparken alleen op eigen grond en in eigen beheer, en de opzet van WarmteStad, het publieke warmtebedrijf met Waterbedrijf Groningen past ook in dit principe, waarmee Groningers overstappen van aardgas naar duurzame en lokale warmte. Door de ambitie en de visie loopt Groningen landelijk voorop. En dus komen er steeds vaker ambtenaren en bestuurders naar Groningen om te leren van onze Groningse aanpak. Vandaag was het de beurt aan ambtenaren en bestuurders de gemeenten Utrecht, Eindhoven, Nijmegen, Assen, Apeldoorn en Deventer.
Afkijken bij Groningse aanpak
De delegatie van verschillende gemeenten kregen de visie van gemeente Groningen op energietransitie te horen en hoe dit in de praktijk wordt gebracht. Waar begin je, hoe breng je techniek, politiek, bewoners, bedrijven bij elkaar ten behoeve van een ding: betrouwbare en duurzame energie voor Groningers. Daarnaast werd er gesproken over wat er komt kijken bij het opzetten van een publiek warmtebedrijf en welke lessen er geleerd zijn. Daar kunnen deze gemeenten hun voordeel mee kunnen doen. Ook werd er een bezoek gebracht aan de WarmteCentrale van WarmteStad. De presentaties werden gedaan door WarmteStad, Grunneger Power en de gemeente.
Energie toegankelijk maken
Wouter van Bolhuis, programmamanager Energietransitie: “10 jaar geleden hebben we al als gemeente samen met het waterbedrijf de eerste stappen gezet om wat nu WarmteStad is, op te richten. Het doel wat we voor ogen hadden was simpel: betrouwbare levering van duurzame energie tegen een eerlijke prijs. Dat is volgens onze visie de enige manier om energie toegankelijk te maken en te houden. We vertellen graag, zoals vandaag, aan andere gemeenten hoe je zoiets met elkaar opzet.”
Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Samen met lokale partners ontwikkelen en realiseren we duurzame warmte waarmee we huishoudens en gebouwen in Groningen verwarmen op een manier die goed is voor klimaat en leefomgeving. Door in Groningen de handen in één te slaan hebben we bijzondere stappen gezet in de warmtetransitie. Dat wordt opgemerkt!”
Steven Volkers, directeur Grunneger Power: “Vertrouwen van de bewoners is van groot belang. Dat doe je door hen te betrekken, mee te laten denken en een stem te geven in de energietransitie. Goed om te horen dat andere gemeenten de bewoners ook hoog op de agenda hebben staan.”