Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Ook warmteklanten komen straks in aanmerking voor het prijsplafond

Update 30 december 2022

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de prijzen van energie het afgelopen jaar flink gestegen zijn. De overheid heeft verschillende maatregelen bekend gemaakt om de kosten van de hoge energieprijzen te verlagen. Daarmee hoopt de overheid de energierekening betaalbaar te maken. We leggen je graag uit hoe het zit en wat de energiemaatregelen voor jou betekenen.

Wat gaat er veranderen?
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Het prijsplafond is een regeling vanuit de Rijksoverheid om je energierekening minder hoog te maken in 2023.

Voor huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten betaal je in 2023 met het prijsplafond 47,38 euro per gigajoule (GJ), inclusief BTW, tot een jaarverbruik van 37 GJ. Dit heet het verbruiksplafond. Tot het verbruiksplafond ben je verzekerd van dit tarief. Ook als de energieprijzen stijgen.

Verbruik je meer dan 37 GJ in 2023? Dan betaal je hiervoor het warmtetarief 2023. WarmteStad zal dit voor 1 januari 2023 bekend maken. Meer weten? Rijksoverheid: prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming

De overheid betaalt deze korting, WarmteStad heeft hier geen rol in. Huishoudens en andere kleinverbruikers hoeven niets te doen om deze korting te krijgen. Het prijsplafond geldt alleen in 2023. Energie besparen blijft dus belangrijk. Kijk op besparen op je warmteverbruik wat jij kunt doen, om de kosten laag te houden.

Huidig tarief lager dan prijsplafond
Bij WarmteStad betaal je in heel 2022 minder dan aardgas met een variabele prijs. Ons warmtetarief is op dit moment (omgerekend) lager dan het prijsplafond van € 1,45 voor een kubieke meter gas. Daarnaast is het tarief het hele jaar hetzelfde.
Het huidige tarief van WarmteStad is 45,86 per GJ (met 21% btw). Op dit moment is de btw 9% en komt het tarief daarom neer op € 41,31 per GJ.

€190 euro in november en december 2022
In de maanden november en december 2022 krijgen huishoudens met een kleinverbruiksaansluiting vanuit de Rijksoverheid een bedrag van €190. WarmteStad heeft hier geen rol in omdat dit via de Rijksoverheid loopt. Het bedrag van €190 wordt verrekend met uw energierekening, zeer waarschijnlijk uw elektriciteitsrekening, van november en december. Als het voorschot lager is dan €190, ontvangt u het verschil op uw rekening. Voor meer info verwijzen wij u naar de Rijksoverheid.

Vrydemalaan
De bewoners van de Vrydemalaan zijn, via hun verhuurder NijeStee, aangesloten op één gezamenlijke aansluiting. De rijksoverheid kan niet uitlezen hoeveel huishoudens gebruik maken van zo’n gezamenlijke elektra-aansluiting en daardoor ook niet bepalen aan wie de financiële compensatie moet worden uitgekeerd. Zo kunnen bijvoorbeeld ook bedrijven achter zo’n aansluiting zitten die geen recht hebben op de compensatie. Dit heeft helaas tot gevolg dat bewoners van de Vrydemalaan geen aanspraak kunnen maken op de Rijkscompensatie van € 190,-.

 • Oplossing gevraagd bij landelijke overheid
  De impact voor bewoners die geen recht hebben op de compensatie is zeer groot. We vinden dit, net als Nijestee, zeer vervelend voor de bewoners. WarmteStad verzorgt in opdracht van NijeStee de verdeling van elektriciteit over de wooneenheden en de facturatie van de kosten aan de bewoners. WarmteStad en NijeStee hebben daarom nauw contact met elkaar over de ontstane situatie. Via de branchevereniging Aedes van de woningcoöperaties wordt door NijeStee bij de landelijke overheid een oplossing gevraagd op korte termijn gevraagd.
 • Prijsplafond voor warmte geldt wel voor Vrydemalaan-bewoners
  Met betrekking tot warmte hebben de bewoners van de Vrydemalaan per woning een aparte meter. Daarmee komen zij wél in aanmerking voor het prijsplafond voor de afname van warmte. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt door de rijksoverheid. Zodra hier meer over bekend is, zal WarmteStad haar klanten informeren.

Update 30 december:

€ 380 extra steun voor huishoudens in zelfstandige wooneenheid met blokelektriciteit

Huishoudens in een zelfstandige wooneenheid met blokelektriciteit krijgen € 380 extra korting, omdat zij in november en december 2022 geen gebruik konden maken van de € 190 euro korting op hun energierekening. Ook onzelfstandige wooneenheden krijgen hiervoor nog een tegemoetkoming. Het kabinet overweegt deze tegemoetkoming aan te passen op het gemiddeld lagere verbruik van deze doelgroep. Het kabinet verwacht dat de regeling half februari klaar is. Zodra de regeling klaar is, gaat deze met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2023.

Dit loopt via de verhuurder. Meer informatie vind je hier: prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming

WarmteStad voorstander prijsplafond voor blokverwarming
Op dit moment wordt gewerkt aan een oplossing die voor blokverwarming* gaat gelden. WarmteStad vertrouwt erop dat de energieplafond ook zal gelden voor blokverwarming. In november heeft minister Jetten- aangegeven dat er een regeling wordt uitgewerkt. Zodra deze maatregel bekend is zullen wij dit op deze pagina vermelden.

*Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen. Op de radiatoren zijn metertjes geplaatst. Deze metertjes geven het warmteverbruik aan.

Hulp bij betalen

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat de prijzen van energie het afgelopen jaar flink gestegen zijn. Samen met de gemeente en de woningcorporaties helpen we je graag verder als je moeite hebt om je energierekening te betalen. Heb je hulp nodig bij betalen? Neem dan contact met ons op.

 • Energietoeslag
  De gemeente Groningen heeft als regeling in het hulppakket een extra energietoeslag voor inwoners met de laagste inkomens. Kijk op Energietoeslag | Gemeente Groningen of je hiervoor in aanmerking komt (aanvragen kan t/m 31 december 2022).
 • Bijzondere bijstand energiekosten
  Voor iedereen, dus ook voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. Je kan dit aanvragen als je energiekosten verhoogd zijn en hierdoor deze niet meer kan betalen. Kijk voor de voorwaarden en meer informatie op Bijzondere bijstand energiekosten | Gemeente Groningen 
 • Tijdelijk Noodfonds Energie
  Ook hebben energieleveranciers en maatschappelijke organisaties een Tijdelijk Noodfonds Energie opgericht. Dit om te voorkomen dat mensen hun rekening niet meer kunnen betalen door de gestegen prijzen. Huishoudens die van een bepaald minimum moeten rondkomen, kunnen een beroep doen op dit noodfonds. Aanmelden en/of contact opnemen kan via de woningcorporaties: NijesteeDe HuismeestersLefier en Patrimonium.

De energiecoaches van de gemeente en de woningcorporaties helpen je hoe je energie kunt besparen en daarmee de kosten zo laag mogelijk kunt houden.

Meer informatie?
Meer informatie over het prijsplafond vind je op de website van de Rijksoverheid en ACM