Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Nationaal Groeifonds helpt aanleg van warmtenet: impuls voor Groningen

Impuls voor Groningen

Door het Nationaal Groeifonds worden 5000 woningen in Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel versneld van het aardgas afgehaald en aangesloten op het duurzame Groningse warmtenet van WarmteStad. In totaal ontvangen 12 collectieve warmteprojecten van het consortium NieuweWarmteNu! (NWN!) in heel Nederland gezamenlijk 200 miljoen van het Nationaal Groeifonds, een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën.

Versneld over op duurzaam alternatief
Selwerd, Vinkhuizen en Paddepoel zijn de drie wijken die voor 2030 van het aardgas gaan en op het warmtenet worden aangesloten. Al bijna 6000 woningen en gebouwen zijn of worden binnenkort aangesloten.

Wethouder energietransitie Philip Broeksma: “De bijdrage van het Nationaal Groeifonds is een enorme impuls om het gebruik van aardgas versneld af te bouwen en over te stappen op een duurzaam alternatief dat het warmtenet is. Het aanleggen van de warmteleidingen is kostbaar, dus deze financiële bijdrage helpt ons om het voor alle partijen betaalbaar te houden.”

Erkenning gezamenlijke inzet voor warmtetransitie

Het Groningse warmtenet wordt zoveel mogelijk gevoed door lokale en duurzame warmtebronnen, zoals restwarmte van datacenters. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheden rond zonnewarmte. Hierbij wordt intensief de samenwerking met innovatiepartners gezocht.

Dick Takkebos, directeur WarmteStad:“We werken aan een nieuw en toekomstbestendig Gronings energienetwerk, dat doen we samen mét onze omgeving. Denk aan partijen als woningcorporaties, bedrijven, bewoners, onderwijsinstellingen, coöperaties en wijkverenigingen. Daarom is het Nationaal Groeifonds ook een erkenning voor de gezamenlijke weg die we in Groningen zijn ingeslagen.”

Overstapmoment eigenaren woningen
Het warmtenetwerk wordt in fases aangelegd. Dit betekent dat naast bedrijven en huurders, ook steeds meer eigenaren van woningen in Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen worden aangesloten. Op dit moment zijn dat koopwoningen in De Larix en kunnen bewoners van Selwerd-Zuid nu ook kiezen om over te stappen op het warmtenet. Bekijk hier de informatiepagina over Selwerd-Zuid. 

Planning aanleg warmtenet

Op onze routekaart is de voorlopige uitrol van het warmtenet per wijk te bekijken.

Indien er concrete plannen zijn en/of werkzaamheden voor een wijk, of een gedeelte van een wijk, zullen omwonenden altijd persoonlijk op de hoogte worden gesteld door een brief. Daarnaast worden andere communicatieactiviteiten opgestart, zoals spreekuren en inloopbijeenkomsten.

Spreekuur Vinkhuizen

Woon je in Vinkhuizen en heb je vragen over het warmtenet, woonhuisaansluitingen of onze werkzaamheden? Kom dan naar het vaste spreekuur in de info-unit.

De info-unit staat op het terrein van buurthuis De Wende. Daar zit iedere maandag van 13.30-15.30 een collega van WarmteStad om bewoners uit Vinkhuizen te woord te staan. Je kunt bij ons terecht met vragen over de aanleg van het warmtenet, maar ook met vragen over de (voorgenomen) woonhuisaansluiting, onze werkzaamheden of over de organisatie.

Locatie: buurthuis de Wende

Elke maandag van 13.30 – 15.30 uur (m.u.v. 1 augustus)