ACM: leveranciers stadswarmte maken geen misbruik van hoge energieprijzen
Bron: NOS
Leveranciers van stadswarmte hebben hun tarieven voor dit jaar fors verhoogd, maar maken tot nu toe geen misbruik van de hoge energieprijzen. Dat constateert toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) na een onderzoek.
Huishoudens met stadswarmte kunnen niet, zoals bij andere soorten energie, kiezen van welke leveranciers ze afnemen. Daarom bepaalt de ACM wat de maximale tarieven zijn, op basis van de gasprijs. Deze wettelijke koppeling is bedoeld om de huishoudens met stadswarmte te beschermen.
Doordat de gasprijzen nu zo historisch hoog zijn, konden de warmtetarieven volgens ACM dit jaar voor een doorsnee gezin met maximaal 67 procent stijgen. Dat was een tegenslag voor veel mensen, die niet verwachtten dat de prijs van duurzamer verwarmen toch afhankelijk is van gas.
Forse verhogingen
Afgelopen maanden waren er ook zorgen dat warmteleveranciers de hoge gasprijzen zouden aangrijpen om de prijzen onnodig te verhogen. ACM riep hen daarom op de maximumtarieven niet te misbruiken om meer winsten te behalen.
Leveranciers voerden die forse prijsverhogingen wel door: gemiddeld stegen bij de de vijf grootste energieleveranciers de prijzen met 41 procent, bij de tien kleinere ging het om gemiddeld 47 procent. Maar volgens de ACM is dit verklaarbaar doordat veel warme toch nog met gas en elektriciteit wordt geproduceerd. Ook stadswarmteleveranciers hebben dus te maken met de sterk gestegen energieprijzen.
Huishoudens met stadswarmte zitten nog altijd in een betere positie dan de huishoudens met een gasaansluiting. De energiekosten van de laatste groep stijgen dit jaar veel harder, volgens het CBS voor een gemiddeld huishouden met 86 procent.
Bron: NOS