Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Uitbreiding capaciteit warmtebron Ebbingekwartier

Afgelopen weekend hebben we aan de Kolendrift de bronpomp vervangen voor een nieuwe pomp. Hiermee breiden we de capaciteit van onze warmtebron uit in het Ebbingekwartier. Het gaat hierbij om een uitbreiding van capaciteit van 100m3/h naar 130 m3/h. Dat doen we omdat we steeds meer gebouwen aansluiten en het aantal gebruikers toeneemt van onze warmte- en koudeopslag.

Wat hebben we gedaan?
De warmtepomp ligt voor het Student Hotel, aan de Kolendrift. Daarom hebben we daar het asfalt open gezaagd. Nadat de warmtepomp was vervangen, hebben we de weg weer dicht gemaakt en de straat opnieuw geasfalteerd.

Hoe werkt warmte- en koudeopslag?
Met de koude bron kunnen we in de zomer gebouwen koelen. De vrijgekomen warmte uit deze gebouwen wordt in de warme bron opgeslagen, waar we het grondwater opwarmen. Deze warmte gebruiken we in de winter weer om gebouwen op te warmen. Het water uit de warme bron wordt in het gebouw met een warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht. Voor moderne goed geïsoleerde gebouwen is een temperatuur van rond de 40 graden Celsius meestal al voldoende om het ook in strenge winters goed warm te krijgen.