Maatregelen van de overheid

De afgelopen maanden zijn de prijzen van gas en elektriciteit enorm gestegen. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in Nederland een veel hogere energierekening hebben. Op Prinsjesdag werd bekend dat de Nederlandse overheid mensen gaat helpen. Een belangrijk deel van deze maatregelen is gericht op het betaalbaar houden van de energierekening. Op dit moment wordt er gesproken over een prijsplafond. Wanneer deze precies ingaat en of dit ook van toepassing is voor warmteklanten, is op dit moment niet duidelijk. Zodra hier meer duidelijkheid over is, vertellen we je wat dit voor jou betekent.

Naast dit prijsplafond zijn er nog een aantal maatregelen die de overheid neemt om de mensen te helpen.

BTW-verlaging per 1 juli 2022
Om de gevolgen van de stijgende energieprijzen te verzachten, verlaagt de overheid de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief zal van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022 gelden. Dit berekenen we automatisch door op de jaarnota en in je maandelijkse rekening.

Compensatie van de overheid via de elektriciteitsrekening
Voor vrijwel iedereen stijgen de energiekosten dit jaar. Daarom geeft het Rijk hier een compensatie via de elektriciteitsrekening. Per 1 januari 2022 is de vermindering € 824,77 (inclusief btw) per verbruiksperiode van 12 maanden. Dit bedrag krijg je terug via de elektriciteitsrekening omdat alle huishoudens deze betalen. De compensatie van de hogere energierekening van warmte en gas zie je terug als heffingskorting op de elektriciteitsrekening, dus niet op de rekening van WarmteStad!

De compensatie geldt dus ook voor klanten van WarmteStad. Hiervoor hoef je niets te doen. Ook is er een mogelijkheid voor extra ondersteuning vanuit de gemeente Groningen. Meer informatie vind je op de website van de gemeente: Tegemoetkoming voor energieprijzen.

Hulp bij betalen
Als je moeite hebt om je energierekening te betalen, dan helpen we je uiteraard graag. Bel ons via 050 368 8700.