Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Opening WarmteCentrale 3 en 5 november

Donderdag 3 november en zaterdag 5 november staat Groningen in het teken van de Groningse aanpak in de warmtetransitie. Dit is het moment waarop we een grote stap maken van gas naar duurzame warmte. Op donderdag 3 november vindt de officiële openingshandeling van de eerste duurzame WarmteCentrale in Groningen plaats. Daarbij wordt hét warmte stadsgedicht onthuld door stadsdichter Myron Hamming en basisschoolkinderen uit Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Op zaterdag 5 november vindt de Open WarmteDag plaats, waar stadjers door middel van een speciale fietstocht ‘Fiets je Warm’ over het tracé van het warmtenet, kennismaken met de ontwikkeling en levering van hun lokale Groningse warmte. De fietstocht begint bij de nieuwe warmtecentrale, die samen met de datacenters, speciaal haar deuren opent voor bezoekers.

Viering voor en mét de stad

Dick Takkebos, directeur WarmteStad: “Tijdens de OpenDag laten we zien dat we in Groningen allemaal een steentje bijdragen in de warmtetransitie: van bewoner tot innovatieve ontwikkelaar. Iedereen heeft een sleutelrol in Groningen. De WarmteCentrale is daardoor een viering voor en mét alle Groningers.”

Officieel programma Opening WarmteCentrale

Tijdens de opening van de WarmteCentrale wordt in het inhoudelijk programma, in aanwezigheid van wethouder Philip Broeksma en gedeputeerde Melissa ten Hoorn, stilgestaan bij de verschillende facetten van de Groningse warmtetransitie. Daarbij komen bewoners en internationale experts aan bod. Ook schuiven Solarfields en K3Delta aan die voor WarmteStad het grootste zonnewarmtepark in Nederland bouwen en exploiteren. Zij zullen net als de datacenters Bytesnet en QTS  een toelichting geven over het belang van innovatieve technologieën, duurzame warmte en een CO2 neutrale stad. Later op de middag openen deze warmteleveranciers op symbolische wijze de warmtetoevoer naar de WarmteCentrale.

Gedicht voor stad: voor nu en voor later

Speciaal voor de opening van de warmtecentrale hebben kinderen van groep 8 van basisschool de Hoeksteen in Vinkhuizen en de Bisschop Bekkersschool in Paddepoel les gekregen over warmte. Daarbij hebben zij hun wensen, verlangens en mening over de Groningse energietransitie opgeschreven. Groningse stadsdichter Myron Hamming maakte op basis hiervan een warmtegedicht voor de stad. Dit warmtegedicht onthullen we op 3 november in het bijzijn van de basisschoolkinderen.

Open WarmteDag: Fiets je Warm

Op zaterdag 5 november zijn alle stadjers welkom op de Open WarmteDag dat in het teken staat van de ontwikkeling en levering van duurzame warmte. De open dag begint bij de nieuwe warmtecentrale. Samen met datacenters QTS en Bytesnet openen zij speciaal hun deuren voor bezoekers. Door middel van een speciale fietstocht ‘Fiets je Warm’ maken bezoekers kennis met alles wat bij de overstap naar warmte komt kijken: van de bouw van het grootste zonnewarmtepark in Nederland tot inductie koken. Ook kunnen stadjers zien wat de warmtetransitie voor Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen betekent. Zo werkt de transitie vaak ook als vliegwiel voor wijkvernieuwing, waar samen met bewoners straten en parken opnieuw zijn ingericht. Na de open dag op 5 november, zal de fietstocht met behulp van plaatselijke informatiezuilen de hele maand november beschikbaar zijn.

De Open WarmteDag wordt georganiseerd in samenwerking met gemeente Groningen, wijkbedrijven, bewonersgroepen, woningcorporaties, aannemers, Campus Groningen én kennisinstellingen.

 

Over WarmteStad

WarmteStad is van Groningen. WarmteStad is in 2014 opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, meer lokaal geworteld kun je het niet krijgen. WarmteStad levert en ontwikkelt