Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

WarmteStad levert bewoners De Suikerzijde straks warmte én koeling

Toekomstige bewoners van het nieuwe stadsdeel De Suikerzijde van Groningen krijgen straks warmte én koeling van ons eigen Groningse warmtebedrijf, WarmteStad. De eerste 2.000 tot 2.500 huur- en koopwoningen en toekomstige gemeenschappelijke gebouwen krijgen een aardgasvrij systeem waarmee ’s zomers overtollige warmte in het grondwater wordt opgeslagen. Voor nuttig gebruik in de winter. En andersom. Dat betekent dat de woning in de zomer duurzaam gekoeld kan worden. Slim en toekomstbestendig.

Vlnr: Wim Duursema, Jan Kleine (De Suikerzijde, Jens Bakker en Dick Takkebos (WarmteStad) 'vierden' dit moment op de plek waar de eerste woningen in het nieuwe stadsdeel komen. Zij ondertekenden op dinsdag 10 september een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van dit systeem.

Toekomstgericht

“We zijn erg blij met dit moment en op dit project”, vertelt een trotse Dick Takkebos, directeur WarmteStad. “Dit is tot nu het grootste project waar wij op deze schaal deze Warmte- en Koudeopslag (WKO) techniek gaan aanleggen. En het laat zien dat wij in Groningen erin slagen om als publiek warmtebedrijf de bewoners en ondernemers een betaalbaar, betrouwbaar en vooral duurzaam alternatief voor aardgas kunnen bieden. Dit past bij De Suikerzijde als wijk van de toekomst én een CO2-neutrale stad Groningen.”

Nieuwsgierig?

Geïnteresseerden die nieuwsgierig zijn naar deze duurzame woningen, kunnen zich laten informeren op zaterdag 21 en zondag 22 september. Dan start de verkoop van de eerste circa 100 woningen in het Zeefgebouw aan de Suikerlaan 10 op het terrein van de voormalige suikerfabriek.

Meer informatie: desuikerzijde.nl 

Innovatieve wijze

De woningen worden op een innovatieve wijze verwarmd en (passief) gekoeld met een Warmte- en Koude Opslag (WKO) techniek. Onder de grond liggen koude en warme bronnen. Met de koude bronnen kunnen we er voor zorgen dat woningen en andere gebouwen in de zomer met een aantal graden kunnen koelen. Het koele water onttrekt dan warmte uit de woning en slaat deze warmte op in de warme bron. In de winter wordt het water uit de warme bron vervolgens gebruikt om de woning en het tapwater te verwarmen. Het water wordt dan, in de technische ruimte, met een warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht. In de woning bevindt zich een afleverset in plaats van een Cv-ketel voor het leveren van warm tapwater en verwarming.

Warmte- en koude opslag