Wat betekenen de aangekondigde maatregelen voor jou?

23 september 2022

Op Prinsjesdag werd bekend dat de Nederlandse overheid mensen gaat helpen. Een belangrijk deel van deze maatregelen is gericht op het betaalbaar houden van de energierekening. Op dit moment wordt er gesproken over een prijsplafond. Wanneer deze precies ingaat en of dit ook van toepassing is voor warmteklanten, is op dit moment niet duidelijk. Zodra hier meer duidelijkheid over is, vertellen we je wat dit voor jou betekent.

Huidig tarief lager dan prijsplafond
Bij WarmteStad betaal je op dit moment minder dan aardgas met een variabele prijs. Ons warmtetarief 2022 is omgerekend lager dan het prijsplafond van € 1,50 voor een kubieke meter gas. Daarnaast is het tarief het hele jaar hetzelfde.

WarmteStad voorstander prijsplafond voor warmteklanten
Op dit moment is het nog onduidelijk of het prijsplafond ook voor warmteklanten gaat gelden. De Autoriteit Consument en Markt heeft het kabinet opgeroepen om warmteklanten niet te vergeten. Wij sluiten ons bij die oproep aan.

Hulp bij betalen
Als je moeite hebt om je energierekening te betalen, dan helpen we je uiteraard graag. Bel ons via 050 368 8700.

Warmtetarieven 2023

Kan mijn warmtetarief elk moment omhoog gaan?

Nee, bij WarmteStad staat je tarief tot en met 31 december 2022 vast. Dat betekent dat je tarief het hele jaar hetzelfde blijft. Je hebt zo de zekerheid dat je het hele jaar één vast tarief betaalt. In januari 2023 zijn de nieuwe tarieven voor 2023 bekend. Die gelden dan vanaf 1 januari 2023. Begin januari informeren wij je over je nieuwe tarief.

Wat betekent het tijdelijke prijsplafond energie

De afgelopen maanden zijn de prijzen van gas en elektriciteit enorm gestegen. Dat heeft ervoor gezorgd dat veel mensen in Nederland een veel hogere energierekening hebben. Op Prinsjesdag werd bekend dat de Nederlandse overheid mensen gaat helpen. Ze heeft met de energiebedrijven afgesproken dat er een tijdelijk prijsplafond voor energie komt. De energiebedrijven mogen dan niet meer dan een bepaald bedrag voor gas en stroom vragen. Wat dat bedrag precies is, wordt later deze maand bepaald.

In de gepubliceerde brief aan de tweede kamer wordt gesproken over elektriciteit en gas. Er wordt nog niet ingegaan op warmte. Daarom is het op dit moment nog niet duidelijk wat het betekent voor het warmtetarief voor 2023.

In tegenstelling tot de prijzen van gas en elektriciteit is het warmtetarief gelijk gebleven. Dat blijft zo tot 1 januari. Het warmtetarief 2022 geldt nog steeds. Zodra er meer bekend is over het nieuwe warmtetarief, informeren we onze klanten direct.

Wat wordt mijn tarief in 2023?

Op dit moment is het warmtetarief van 2023 nog niet bekend. Omdat de huidige energiemarkt onrustig is en de kosten van energie stijgen, verwachten we dat dit invloed heeft op het warmtetarief van 2023. Voor de productie van warmte voor het warmtenet zijn we nog altijd deels afhankelijk van gas en stroom. Zelfs de in- en verkoopprijzen van groene warmte zijn in Nederland aan de gasprijs gekoppeld, via wetgeving en subsidies. Dat betekent dat de prijzen van warmte omhooggaan als de gas- en stroomprijs stijgt.