Warmtekosten 2023 minimaal gestegen door prijsplafond
Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Het prijsplafond is een regeling vanuit de Rijksoverheid om je energierekening minder hoog te maken in 2023. Dit geldt voor warmte, stroom en gas. Samen met gemeente Groningen, Waterbedrijf Groningen en woningcorporaties proberen we, ondanks de stijgende energiekosten, de totale warmterekening zo laag mogelijk te houden.
Prijsplafondtarief voor warmte
Vanaf 1 januari 2023 betaal je € 47,38 per GigaJoule (GJ), inclusief 21% BTW. Dit prijsplafondtarief betaal je tot een maximaal verbruik van 37 GJ per jaar. Meer dan 95 procent van onze klanten verbruikt jaarlijks minder dan 37 GJ. Het verbruiksplafond van 37 GJ is gebaseerd op een jaarverbruik van een gemiddeld huishouden van vier personen. Tot 37 GJ ben je verzekerd van dit tarief.
Tijdelijke BTW verlaging vervalt
Per 1 januari 2023 vervalt de tijdelijke BTW verlaging door de rijksoverheid. Hierdoor gaat het BTW percentage van 9 procent weer terug naar 21 procent.
Vrydemalaan: Rijksoverheid bezig met uitwerking voor blokaansluiting
De overheid is nog bezig met een regeling voor huishoudens met een collectieve elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting), die niet vallen niet onder het prijsplafond. Zoals bij de Vrydemalaan het geval is. Daarnaast wordt op de website van de Rijksoverheid aangegeven dat huishoudens met een blokaansluiting alsnog extra steun krijgen. Dit loopt via de Rijksoverheid. WarmteStad heeft hier geen rol in. Het kabinet verwacht de definitieve regeling in februari 2023 rond te hebben. Meer informatie vind je hier: Rijksoverheid over prijsplafond
Verbruik boven 37 GJ? Dan nemen we contact met je op
Verbruik jij jaarlijks meer dan 37 GJ, dan nemen we uiterlijk eind januari contact met je op om te kijken hoe we je kunnen helpen. Misschien kan je thuis meer energie besparen en/of kan je gebruik maken van energietoeslagen en regelingen vanuit de gemeente. We bespreken het graag met je. Dat doen we samen met de energiecoaches van de gemeente en woningcorporaties.
Gezamenlijke inspanning voor lage warmterekening
Als publiek bedrijf willen we de warmterekening voor onze klanten zo laag mogelijk houden. Dat doen we samen met onze aandeelhouders gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. En werken we nauw met woningcorporaties. Je betaalt minder vanwege de afspraken die wij in onze samenwerking hebben gemaakt. Bekijk je tariefblad 2023 om te kijken wat de nieuwe tarieven worden.
Energie besparen blijft belangrijk
Het prijsplafond geldt voor 2023 en er is een maximum verbruik aan gekoppeld. Daarboven betaal je ons warmtetarief voor 2023. Energie besparen blijft dus heel belangrijk, voor nu en in de toekomst. De energiecoaches van de gemeente en de woningcorporaties helpen je met energie besparen en tips waarmee je de energiekosten zo laag mogelijk houdt. Zo verlaag je je energierekening en worden we samen steeds duurzamer.
Jaarafrekening 2022 en voorschot 2023
Eind januari 2023 ontvang je de jaarafrekening 2022. Ook krijg je een nieuw voorschot voor het nieuwe jaar. Dit voorschot is gebaseerd op jouw verbruik in 2022 en onze tarieven voor 2023. Hier is rekening gehouden met het prijsplafond. Het voorschot is zo berekend dat bij hetzelfde verbruik, als in 2022, je aan het einde van het jaar niet meer hoeft bij betalen.
Heb je hulp nodig?
Lukt het niet om je energierekening te betalen? Of heb je andere vragen? Neem gerust contact op. Samen met de gemeente en, indien van toepassing, woningcorporaties helpen we je graag om energie te besparen en je energiekosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan de gemeente je helpen met energietoeslagen. Kijk op onze webpagina hulp bij betalen, bel ons of kom naar ons WarmteStad spreekuur in Paddepoel, Selwerd of Vinkhuizen.