Aansluiting warmteleidingen tussen WarmteCentrale en zonnewarmtepark Dorkwerd klaar

2 oktober 2023

 

 

Op dit moment wordt het grootste zonnewarmtepark van Nederland gebouwd bij Dorkwerd, Groningen. In dit park staan speciale panelen, waarmee de warmte van de zon wordt opvangen om huizen en gebouwen te verwarmen.

1 oktober: klaar om de toekomstige zonnewarmte door te zetten naar wijken
Via de WarmteCentrale zal de zonnewarmte uit het park naar de wijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren gaan. Dit alles bouwen we, zodat we in Groningen de overstap maken van gas naar duurzame warmte. Afgelopen zomer zijn we begonnen met het aanleggen van de warmteleidingen tussen de WarmteCentrale Zernike en het zonnewarmtepark. Heel symbolisch hebben we op de dag dat er officieel geen gas meer gewonnen wordt vanuit Groningen, namelijk op 1 oktober, het leidingwerk klaar gemaakt. Dit betekent dat wanneer het zonnewarmtepark klaar is, we de warmte via de centrale naar huizen en gebouwen in de Groningse wijken kunnen brengen.

Hoe werkt zonnewarmte?

Als de zon schijnt, vangt de collector zonlicht op en zet dit om in warmte. Deze duurzame warmte wordt opgeslagen in een buffertank en vervolgens richting het warmtenet geleid. Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing dat eenvoudig te gebruiken is en waar veel mensen tegelijk gebruik van kunnen maken. Een duurzaam alternatief voor Gronings gas.

Zonthermiepark
Klik op de bovenstaande afbeelding om te vergroten.