Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Open Energiedag 16 september

Uniek kijkje in Groningse WarmteCentrale en bij zonnewarmtepark Dorkwerd

Ervaar de overstap naar een CO2-neutrale stad

Tijdens de landelijke Open Energiedag op 16 september openen zonnewarmtepark Dorkwerd en WarmteCentrale Zernike hun deuren voor publiek. Het grootste zonnewarmtepark van Nederland wordt op dit moment gebouwd door K3, TVP Solar en Novar voor het Groningse warmtebedrijf WarmteStad. Naar verwachting zal het park eind 2023 klaar zijn. De zonnewarmte die wordt opgevangen zal via de WarmteCentrale Zernike huizen en gebouwen in Noordwest Groningen verwarmen. Beide locaties bieden daarom tijdens de Open Energiedag tussen 13.00 en 16.00 uur een uniek kijkje in hoe Groningen de overstap maakt naar een aardgasvrije stad.

Zonnewarmtepark Dorkwerd
Gebiedsontwikkelaar K3, ontwikkelaar van groene energiesystemen Novar en leverancier TVP Solar ontwikkelen voor WarmteStad het grootste zonnewarmtepark (zonthermie) van Nederland. En de derde van de wereld. Met behulp van zonnecollectoren wordt de warmte van de zon opgevangen en het warmtenet verwarmd. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 12.500 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Het technisch innovatieve zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, nabij de stad Groningen.

WarmteCentrale
In de WarmteCentrale Zernike, die in 2022 is geopend, komen verschillende duurzame warmtebronnen van WarmteStad bij elkaar. Naast de warmte van het zonnewarmtepark, gebruikt WarmteStad restwarmte van datacenters én wekt de WarmteCentrale zelf duurzame warmte op. Via de centrale worden de verschillende warmtebronnen naar de gewenste temperatuur gebracht voor de verwarming van Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen en Kostverloren. De WarmteCentrale is daardoor een onmisbare schakel in de overstap naar aardgasvrij wonen.

Open Energiedag
De Open Energiedag is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), samen met zes branche-organisaties: NWEA, Holland Solar, EnergieSamen, Vereniging Warmtepompen, Branchevereniging Bodemenergie en Geothermie Nederland. Dit jaar wordt voor de derde keer de Open Energiedag georganiseerd: op 16 september 2023 kunnen geïnteresseerden op bezoek bij een windturbine, zonnepark, warmte-installatie of andere duurzame energieprojecten door heel Nederland. Dit jaar openen meer dan zestig locaties hun deuren voor publiek. Meer informatie is te vinden op www.openenergiedag.nl of op warmtestad.nl/openenergiedag

 

Over WarmteStad

WarmteStad is het nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Het publieke warmtebedrijf levert en ontwikkelt duurzame warmte voor en mét Groningers voor een CO2-neutrale stad. In de toekomst worden met het warmtenet van WarmteStad meer dan 12.500 huishoudens, instellingen en bedrijven uit het noordwesten van de stad Groningen duurzaam verwarmd. Verschillende duurzame bronnen worden hiervoor ingezet, waaronder zonthermie van het zonthermiepark Dorkwerd.

 

Over K3

K3 is gespecialiseerd in gebiedsontwikkeling met oog voor natuur en landschap. Daarbij hoort ook de landschappelijke inpassing van duurzame energie-initiatieven. De K3 organisatie bestaat uit vijf dochterondernemingen die, ieder met een eigen specialiteit, een bijdrage leveren aan de landschappen voor de toekomst.

 

Over Novar

Novar verbetert de wereld met duurzame energie. Wij zijn onder meer actief met het inzetten van batterijtechnologie, waterstofproductie, warmteopslag, private distributienetwerken en smart grids. Op dit moment hebben we ruim 600 projecten onder handen, variërend van zonneparken en -daken tot volledige groene energiesystemen waarin componenten en vraag- en aanbodafstemming slim bij elkaar komen. Met als uiteindelijk doel: in 2030 4 Gigawatt (het equivalent van het gebruik van één miljoen huishoudens) aan hernieuwbare energie realiseren.

 

Over TVP Solar

TVP Solar is de producent en leverancier van de innovatieve vacuümplaat zonnecollectoren. Deze zonnecollectoren worden toegepast in projecten waarbij hoge temperaturen nodig zijn zoals bij stadsverwarming of in procesindustrie waar deze collectoren warmte kunnen maken tot wel 180°C. Het bedrijf is gevestigd in Geneve, Zwitserland.