Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

Uitbreiding duurzame warmtenet in Groningen

Vorige week heeft de gemeenteraad besloten om meer Groningers over te laten stappen op het duurzame warmtenet van de stad. De raad stemde daarvoor in met het project- en investeringsvoorstel waarin het warmtenet verder wordt uitgerold in de wijken Paddepoel, Selwerd, Vinkhuizen, Zernike en Kostverloren. Dit betekent dat meer stadjers aardgasvrij gaan wonen en dat meer koop- en huurhuizen worden verwarmd op een manier die goed is voor klimaat en leefomgeving. Zo draagt WarmteStad als het publieke warmtebedrijf van gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen bij aan een CO2-neutrale stad.

 

Uitbouwen van warmtenet en piekcentrales
Het voorstel dat werd goedgekeurd gaat onder andere over de uitbreiding van het warmtenet in de Noordwest wijken en het bouwen van een zogenoemde ‘piek’centrale bij Hoendiep/Kostverloren. Deze piekcentrale vormt een duurzame aanvulling op de Warmtecentrale Zernike om er voor te zorgen we dat we ook op zeer koude winterdagen huizen en gebouwen voldoende kunnen voorzien van warmte.

 

Duurzame bronnen
Om huizen en gebouwen met het warmtenet volledig duurzaam te kunnen verwarmen zijn duurzame en CO2-neutrale bronnen nodig. Vorig jaar heeft WarmteStad hierin een grote stap gezet met de ingebruikname van de WarmteCentrale Zernike. Sinds dat moment wordt al gebruik gemaakt van restwarmte van datacenter QTS. Vanaf 2024 zal ook datacenter Bytesnet  de restwarmte van de bij haar geplaatste computers gaan leveren. Bovendien wordt op dit moment  bij Dorkwerd het grootste zonnewarmtepark van Nederland gebouwd. In dit zonnewarmtepark wordt met speciale panelen de warmte van de zon opgevangen om vervolgens, via de WarmteCentrale, huizen en gebouwen te verwarmen in de Groningse Wijken. Het park zal 25 procent van de benodigde warmte voor het Noordwesten van de stad produceren. Door het ontwikkelen van duurzame bronnen, bouwt WarmteStad stapsgewijs het gebruik van aardgas af tot nul.