Alles over het prijsplafond

17 november 2022

Prijsplafond

Wanneer gaat het prijsplafond in?
Het prijsplafond wordt op 1 januari 2023 ingevoerd en geldt – zoals nu bekend – tot en met 31 december 2023.

Wat als je meer verbruikt dan 37 GJ?
Vanaf 37 GJ betaal je het nieuwe tarief. Dit tarief stelt de gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen vast. En zal voor 31 december bekend worden gemaakt.

Voor wie geldt het prijsplafond?
Het prijsplafond geldt voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers in Nederland. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier je zit. Als je tarieven lager zijn dan de basisprijs, behoud je die voor de verdere looptijd van je energiecontract.

Huidig tarief lager dan prijsplafond
Bij WarmteStad betaal je in heel 2022 minder dan aardgas met een variabele prijs. Ons warmtetarief is op dit moment (omgerekend) lager dan het prijsplafond van € 1,50 voor een kubieke meter gas. Daarnaast is het tarief het hele jaar hetzelfde. Het huidige tarief van WarmteStad is 45,86 per GJ (met 21% btw). Op dit moment is de btw 9% en komt het tarief daarom neer op € 41,31 per GJ.

Wat gebeurt er in 2023 met de energietoeslag?
Voor huishoudens met een laag inkomen blijft de eenmalige energietoeslag van € 1.300 euro beschikbaar om de hoge rekening te betalen. Dit krijg je via je gemeente, niet via WarmteStad. Als je huishouden een inkomen heeft rond het sociaal minimum, kom je mogelijk in aanmerking voor deze eenmalige energietoeslag. Je krijgt het automatisch als je nu een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering ontvangt. Je hoeft hiervoor dus niets te doen.

*De actuele informatie vind je op Rijksoverheid.nl

€190 via de elektriciteitsrekening
Elke huishouding krijgt in november en december €190 via de elektriciteitsrekening. Dit bedrag is bedoeld als compensatie voor de hogere energiekosten. U kunt op de website van uw energiebedrijf lezen hoe ze dit doen. Sommige maatschappijen storten dit bedrag direct op de rekening, andere verrekenen dit met het maandelijks voorschot.

Hulp bij betalen
Als je moeite hebt om je energierekening te betalen, dan helpen we je graag verder. De gemeente kan je helpen met extra geld. Kijk op Energietoeslag | Gemeente Groningen of je hiervoor in aanmerking komt. Voor iedereen, dus óók voor studenten, is het mogelijk om bijzondere bijstand energiekosten aan te vragen. Kijk hier voor meer informatie op Bijzondere bijstand energiekosten | Gemeente Groningen

 

Is het toch lastig om de rekening te betalen?  Bel gerust onze klantenservice via 050 368 8700. Dan we je verder te helpen met bijvoorbeeld een betalingsregeling.