Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Meest gezocht

Mijn gebouw

"De schoorstenen kunnen er wel af"

Een appartementencomplex aan de Moesstraat krijgt volgend jaar als eerste woongebouw warmte die wordt aangevoerd via een ondergronds buizenstelsel tussen Vensterschool en Tuinwijk. Klaas Hoogenkamp, projectleider aansluitingen van WarmteStad vertelt.

“De mensen in de wijk zien er nog niets van, maar achter de schermen zijn we heel druk bezig met het voorbereiden van de nieuwe warmtevoorziening voor een gebouw met 43 woningen aan de Moesstraat. De VvE heeft ons zelf benaderd: de cv-installatie voldoet niet meer aan de eisen van de tijd en is aan vernieuwing toe. Met collega’s heb ik toen alles bekeken en uitgeplozen wat er voor nodig was om de hele installatie te vervangen. Met behoud van radiatoren, dat wel.

Klaas Hoogenkamp, voorheen ‘drinkwaterman’en inspecteur bij het Waterbedrijf Groningen, is nu projectleider aansluitingen bij het nieuwe nutsbedrijf WarmteStad. Hij heeft zichtbaar plezier in zijn nieuwe werk: “Als inwoner van de provincie Groningen besef ik heel goed dat we op zoek moeten naar duurzame alternatieven voor warmte uit aardgas. Toen deze baan voorbij kwam heb ik geen moment geaarzeld.”


Warmtewisselaar in de gangkast

De bewoners aan de Moesstraat hebben nu nog elk een eigen cv-ketel in een gangkast. Die wordt, als het deeltracé tussen Vensterschool en complex voltooid is, vervangen door een afleverset met warmtewisselaar. Die draagt de warmte van het water over op het cv-systeem in de woning. De afleverset past ook in de gangkast en geeft door optimale isolatie zelf nauwelijks warmte af. Volgens Hoogenkamp zelfs minder dan de oude cv-ketel. Behalve de gaten die geboord moeten worden voor de warmwaterleiding naar de gangkast, hoeft er in huis niet veel te gebeuren. De grootste actie vindt plaats in de technische ruimte, de kelder, waar een nieuw warmtestation de oude installatie vervangt.

Overcapaciteit warmte Vensterschool slim benut
In de technische ruimte van de Vensterschool staan twee grote gasketels. Die leveren samen meer warmte dan voor het complex nodig is, vandaar het idee om de overcapaciteit tijdelijk te gebruiken voor de huizen verderop in de wijk. Maar daarvoor moet eerst nog wel even een stuk warmtenet aangelegd worden. Klaas Hoogenkamp: “We gebruiken de overcapaciteit tot het moment dat zowel de Vensterschool als het wooncomplex definitief op geothermie worden aangesloten. Aanvankelijk was het tracé buitenom gepland, maar ik ontdekte onder het zwembad een mooie mogelijkheid om een stuk af te snijden. Onder de Parrel is een kelder met daarin een ruimte die ze de kurkengang noemen. Daar liggen de drijflijnen die gebruikt worden om de banen in het zwembad af te zetten. Daar passen de buizen best nog bij. Dat scheelt in de kosten en het werk is sneller klaar.”

Duurzame winst
Voor Hoogenkamp draait alles uiteindelijk om de duurzame winst: “Als we de leiding onder het Sleedoornpad hebben aangelegd, hoeven we straks als de aardwarmtebron in productie gaat alleen nog maar aan te koppelen. Dan is dit stuk van het netwerk vast klaar en hoeft de straat niet nog een keer op de schop. Voor het pand aan de Moesstraat betekent dit dat de problemen met de rookgasafvoer verleden tijd zijn. Met een warmtewisselaar wordt een rookgasafvoerkanaal overbodig – dus die schoorstenen kunnen er eigenlijk wel af.”