Wij steken al onze energie in WarmteStad

Omdat we daarmee werken aan de duurzame toekomst van onze eigen stad. Een stad die in 2035 evenveel energie opwekt als ze verbruikt.

Ons verhaal

WarmteStad presenteert: de kachel van Groningen

In Groningen wonen we op onze eigen kachel. Je moet er even voor graven, maar dan heb je ook wat: aardwarmte. WarmteStad zorgt dat straks de hele stad rond deze kachel kan zitten. Dat is veilig en betaalbaar. En een stap in de richting van een duurzaam Groningen.

Het is warm, drie kilometer onder de stad Groningen. Heel warm. Daar rust, in een aardlaag van zandsteen, een onafzienbare hoeveelheid water, door de aarde zelf opgewarmd tot 120 °C. WarmteStad boort dat warmtereservoir aan, brengt het water naar boven en gebruikt het voor de stad. Om de huizen van stadjers te verwarmen als het koud is, en te koelen als het warm is. Groningse warmte voor Groningse huizen, daar zijn we van. En we zijn nog van meer.

Van de stad

WarmteStad is van Groningen. We zijn geboren vanuit de overtuiging dat je zorgt voor dat waar je om geeft. En we geven om onze stad, zo eenvoudig ligt dat. WarmteStad is opgericht door de Gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, meer lokaal geworteld kun je het niet krijgen. Kennis en kunde halen we bij louter lokale partners, die net als wij Groningen een warm hart toedragen. Verbondenheid met onze stad vormt de basis van alles wat we doen.

Van de lange adem

WarmteStad is een ondernemende organisatie, maar wel onder voorwaarden. We willen dat onze Groningse warmtebron voor bewoners van de stad toegankelijk en betaalbaar is. En dat ook blijft. We zijn niet van de snelle winsten; wel van de lange adem. Daarom laten we WarmteStad niet aan de markt over. In onze projecten werken Groningers aan de toekomst van hun eigen stad en stroomt geld terug in de lokale economie.

Meer tonen...

Van de voorzichtige

Innovatief zijn we ook: we zoeken naar technieken, oplossingen en partners die ons helpen om geothermie en warmtekoudeopslag steeds efficiënter in te zetten voor een duurzame stad. Maar net zoals we ondernemend zijn onder voorwaarden, zijn we innovatief zonder risico’s te nemen. Geothermie is geen gaswinning. Met bewezen veilige technieken halen we iets uit de grond, maar we stoppen het ook weer terug. Aan de veiligheid van Groningen doen we geen enkele concessie.

Van de heldere boodschap

Aan alle Groningers hebben we een simpele boodschap: aardwarmte raakt niet op. Er zitten geen risico’s aan. En je betaalt er niet meer voor dan voor aardgas of stroom. Dus we laten fossiele brandstoffen achter ons en we starten met een duurzame, veilige en lokale energievoorziening.

Kachel van de stad

Zo zit dat dus. Wij steken al onze energie in WarmteStad, omdat we daarmee werken aan de duurzame toekomst van onze eigen stad. Een stad die in 2035 evenveel energie opwekt als ze verbruikt. Een stad die zichzelf in de winter warm en in de zomer koel houdt en die de aarde niet uitput. In zo’n stad zitten straks de Groningers van de toekomst rond de kachel van de stad. Stel je dat maar eens even voor. Daar word je toch warm van?

Werk jij mee aan een energieneutraal Groningen in 2035?

Houd hier ons vacature-overzicht in de gaten. Of ben je enthousiast om bij ons stage te lopen? Laat het ons weten!