Warmtenet Noordwest
-
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing die comfortabel, betaalbaar en eenvoudig te gebruiken en te begrijpen is. Hier kunnen veel mensen tegelijk gebruik van maken. En een warmtenet is een belangrijke lokale oplossing in de energietransitie.
-
Hoeveel warmtenetten zijn er in Nederland?
Het eerste warmtenet in Nederland is in 1923 aangelegd in Utrecht. In Nederland zijn er circa 400.000 huishoudens aangesloten op een warmtenet. Er zijn in totaal 13 grootschalige warmtenetten, deze bevinden zich meestal in de grote steden.
-
Is een warmtenet net zo warm als een huis met een gasaansluiting?
Ja. Vanaf onze centrale op Zernike gaat er water van 70 – 90 graden in de leiding. Als dit water bij de huizen aankomt is het maximaal drie graden afgekoeld. De watertemperatuur is dan ongeveer gelijk aan de temperatuur van het water van een cv-ketel. Dit is vergelijkbaar met warmte uit een cv-ketel.
-
Hoe wordt het water in het warmtenet verwarmd?
Vanaf 2021 zal dit gebeuren via duurzame restwarmte van datacenters op Zernike. Dit is warmte die vrijkomt bij het koelen van servers. Ook onderzoeken we of we in de toekomst gebruik maken van andere bronnen, waaronder zonnewarmte. Allemaal duurzame bronnen, waardoor we steeds minder afhankelijk zijn van aardgas. Op dit moment wordt het water in ons warmtenet nog verwarmd door een tijdelijke centrale op het Zernike. Die wordt in 2021 vervangen door een nieuwe centrale.
-
Wat is het voordeel van een warmtenet ?
Bij het overgaan van gas naar een aansluiting op het warmtenet zijn over het algemeen weinig aanpassingen nodig. Bewoners kunnen gewoon gebruik blijven maken van hun bestaande radiator of verwarming. Ook is de warmte direct na aansluiting beschikbaar, bewoners hebben direct warm water en verwarming.
Met ons warmtenet zijn bewoners aangesloten op een duurzamer systeem dan met een gas-gestookte ketel. Het warmtenet van WarmteStad is dan ook een van de belangrijke instrumenten voor een CO2 neutraal Groningen in 2035.
-
Wat is de route van het warmtenet?
Hiervoor hebben we een routekaart ontwikkeld met fasering en aan te sluiten gebouwen. Klik hier om deze te openen.
-
Welke gebouwen en woningen zijn er nu al aangesloten op het warmtenet van WarmteStad?
Inmiddels zijn er in de Noordelijke wijken van Groningen al behoorlijk wat woningen en andere gebouwen aangesloten. Voorbeelden hiervan zijn de vijf flats aan de Planetenlaan, Upsilon, Polaris, Atlas en House of Groningen, allemaal in Paddepoel. Zakelijke aansluitingen zijn de Hanzehogeschool, Avebe Innovatiecentrum en de Parrel. Hier staat het overzicht van de route van het warmtenet en alle tot nu toe aangesloten gebouwen.
-
Waarom wordt er in Groningen een warmtenet aangelegd?
De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die we gebruiken afkomstig is van duurzame bronnen. 50.000 woningen in de stad krijgen die warmte dan via een warmtenet, waaronder flats/huizen in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. De warmte komt dus van duurzame bronnen.
-
Welke gebouwen en woningen worden er in de toekomst aangesloten op het warmtenet van WarmteStad?
In 2021 breiden we het warmtenet uit naar Selwerd. Hier worden onder meer de Beukenhorst, Dragant, Esdoornflat en Kornoeljeflat aangesloten. Daarnaast diverse ketelhuizen. Hierin staat nu nog een centrale gasketel die wordt vervangen door een aansluiting op het warmtenet. Daardoor worden verscheidene portieketageflats van duurzame warmte voorzien. Na Selwerd breiden we het warmtenet uit naar Vinkhuizen en Kostverloren.
-
Kunnen particuliere huiseigenaren ook worden aangesloten op het warmtenet?
WarmteStad sluit op dit moment vooral de gebouwen aan van woningcorporaties. Daarnaast worden er diverse ketelhuizen aangesloten van de woningcorporaties, zoals die aan de Kornoeljestraat, Gelderse Roosstraat en de Eglantierstraat. Mogelijk volgen er in de toekomst meer. Hierover zijn we in gesprek met de woningcorporaties.
We onderzoeken samen met partijen als de gemeente en Grunneger Power of in de toekomst ook aansluiting van particuliere huizen mogelijk is, soms gebeurt dit ook samen met bewoners. Daarnaast biedt het warmtenet zoveel ‘volume’ dat er nog veel meer huizen en gebouwen kunnen worden aangesloten in de toekomst. De verwachting is ook dat dit gebeurt in de komende jaren. Ook verwachten we dat het aansluiten van particuliere woningen makkelijker en goedkoper zal worden. In de basis is een aansluiting voor één woning is veel arbeidsintensiever en dus duurder dan het aansluiten van een grote flat of portieketageflat.
-
Kan ik mijn auto nog parkeren in de straat tijdens de werkzaamheden?
Het is helaas niet altijd mogelijk om de auto te parkeren in de straten waar we aan het werk zijn. De stoepen blijven meestal wel toegankelijk voor voetgangers, rollators en scootmobielen. De bereikbaarheid wordt ook met de hulpdiensten gecommuniceerd en doorgesproken.
We begrijpen dat de werkzaamheden overlast geven. Deze proberen we uiteraard zoveel mogelijk te beperken. Waar we kunnen, gaan we op zoek naar maatwerkoplossingen voor uitzonderlijke situaties. Heeft u een uitzonderlijke situatie? Neem hiervoor dan contact met ons op.
-
Kan mijn vuilcontainer wel geleegd worden tijdens de werkzaamheden?
We zorgen ervoor dat de vuilcontainers te allen tijde geleegd kunnen worden. Mocht dit tijdelijk niet mogelijk zijn op de huidige locatie, dan zorgen we dat dit vlakbij wel mogelijk is. En als dit niet lukt, dan zorgen wij dat de container op een plek komt te staan waar dat wel lukt. U hoeft dan zelf niet met de container te lopen, maar dat regelen wij.
-
Als de straat toch open gaat bij de aanleg van het warmtenet, worden deze werkzaamheden ook gecombineerd met andere werkzaamheden?
Ja. Omdat bij de werkzaamheden de weg toch opengebroken wordt is dit tegelijk een mooie kans om de straat daarna te verbeteren en van deze straten een fijnere plek te maken. Zo hoeft de straat maar één keer open. In Paddepoel is de aanleg gecombineerd met klimaatdaptieve maatregelen . In Selwerd worden de werkzaamheden gecombineerd met plannen van de gemeente om de straten groener en mooier te maken. Bewoners maken hiervoor samen met de gemeente Groningen een plan.
Niet gevonden wat u zoekt?
Wij staan voor u klaar
Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.