Prijsplafond

  • Wat is het prijsplafond?

    Vanaf 1 januari 2023 tot 31 december 2023 geldt een prijsplafond voor energie. Het prijsplafond is een regeling vanuit de Rijksoverheid om je energierekening minder hoog te maken in 2023. Vanaf 1 januari 2023 betaal je € 47,38 per GJ, inclusief 21% BTW. Dit prijsplafondtarief betaal je tot een maximaal verbruik van 37 GJ per jaar. Verbruik je meer dan 37 GJ in 2023? Dan betaal je voor het deel boven je plafond het nieuwe warmtetarief 2023.

     

     

  • Is het prijsplafond voor iedereen gelijk?

    Ja, met het prijsplafond betalen huishoudens omgerekend hetzelfde bedrag. Dit geldt voor warmte, stroom en gas. Wij rekenen met GigaJoule (GJ), maar omgerekend naar gas is het bedrag dat je betaalt hetzelfde.

  • Prijsplafond – Vrydemalaan

    Prijsplafond blokaansluiting elektriciteit
    Het kabinet heeft bekend gemaakt dat er voor huizen met een blokverwarming* een tegemoetkoming komt voor de hoge energiekosten. De bewoners van huizen met blokverwarming vragen deze tegemoetkoming niet zelf aan. Dit doet degene die het contract voor de blokaansluiting met de energieleverancier heeft afgesloten (de contracthouder). Meestal is dit de verhuurder of Vereniging van Eigenaren (vve). Die verdeelt het geld vervolgens onder de bewoners. Daarom raden wij je aan om contact op te nemen met je verhuurder Nijestee.

    Wil je meer weten hierover? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid: Hoe vraag ik tegemoetkoming aan voor de energiekosten bij een blokaansluiting? | Rijksoverheid.nl

    Prijsplafond warmte
    Met betrekking tot warmte hebben de bewoners van de Vrydemalaan per woning een aparte meter. Daarmee komen zij wél in aanmerking voor het prijsplafond voor de afname van warmte.

    * Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen. Op de radiatoren zijn metertjes geplaatst. Deze metertjes geven het warmteverbruik aan. Blokverwarming wordt ook wel WKV genoemd. WKV staat voor WarmteKostenVerdeling.

  • Wat wordt mijn tarief in 2023?

    Huishoudens die op een warmtenet zijn aangesloten, betalen in 2023 met het prijsplafondtarief van 47,38 euro per gigajoule (GJ). Dit bedrag is inclusief 21% procent BTW  en geldt tot een jaarverbruik van 37 GJ. Verbruik je meer dan 37 GJ in 2023? Dan betaal je – voor het deel hierboven – het nieuwe warmtetarief van 2023. In januari 2023 nemen wij contact op met klanten die jaarlijks meer verbruiken dan 37 GJ.

  • Wat is het verbruiksplafond?

    Het prijsplafond geldt tot een maximale hoeveel warmte die je verbruikt. Dit heet het verbruiksplafond. Het verbruiksplafond is 37 gigajoule. Tot dit verbruik (verbruiksplafond) betaal je €47,38 per gigajoule. Ook als de energieprijzen stijgen. 

  • Waarom is de BTW verhoogd?

    Per 1 januari 2023 vervalt de tijdelijke BTW verlaging door de rijksoverheid. Met de invoering van het prijsplafond gaat het BTW percentage van 9 procent weer terug naar 21 procent.

  • Hoe kan ik besparen?

    Het prijsplafond geldt voor 2023 en er is een maximum verbruik aan gekoppeld. Daarboven betaal je ons warmtetarief voor 2023. Energie besparen blijft dus heel belangrijk, voor nu en in de toekomst. De energiecoaches van de gemeente en de woningcorporaties helpen je met energie besparen en tips waarmee je de energiekosten zo laag mogelijk houdt. Zo verlaag je je energierekening en worden we samen steeds duurzamer. Ook zijn er vanuit de gemeente en de landelijke overheid regelingen beschikbaar waar je misschien voor in aanmerking komt als het lastig is voor je om de rekeningen te betalen.  Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.  

     

    Door slim om te gaan met de verwarming  bespaar je veel geld. Ook kort douchen en zuinig gebruik van warm water is een manier om de kosten laag te houden. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Bekijk onze bespaartips.  

  • Ik heb moeite om mijn rekening te betalen

    Neem gerust contact met ons op. Samen met de gemeente en, indien van toepassing, woningcorporaties helpen we je graag om energie te besparen en je energiekosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast kan de gemeente je helpen met energietoeslagen. Kijk op onze webpagina Hulp nodig bij betalen, bel ons of kom naar ons WarmteStad spreekuurin Paddepoel, Selwerd of Vinkhuizen.

  • Heb je klacht over de uitvoering van Energie Prijsplafond?

    WarmteStad is aangesloten bij de Geschillencommissie Energie Prijsplafond. Je kan je eventuele klacht over de uitvoering van het prijsplafond bij deze geschillencommissie indienen. Dit kan als je niet tevreden bent met onze oplossing en je jouw klacht eerst digitaal/per post aan ons hebt voorgelegd. Ga naar Geschillencommissie Energie Prijsplafond voor meer informatie

Terug naar overzicht

Niet gevonden wat u zoekt?

Wij staan voor u klaar

Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.