Nieuwe warmtewet helpt Groningse warmtetransitie

Vorige week is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de nieuwe Warmtewet (Wcw). Deze nieuwe wet geeft duidelijkheid over het publieke karakter van warmtenetten én maakt het ook makkelijker om te investeren in warmte. Daar zijn we blij mee. Zo kunnen publieke warmtebedrijven, zoals WarmteStad, verder bouwen aan de warmtetransitie. De verwachting is dat als de Eerste Kamer ook akkoord gaat met de nieuwe wet, de Wcw medio 2026 van kracht wordt.
Nationaal Waarborgfonds
Als jong en publiek warmtebedrijf hebben we te maken met wet- en regelgeving die nog onvoldoende is afgestemd op de praktijk van nieuwe (publieke) warmtebedrijven als de onze. Met de nieuwe wetgeving zijn bepaalde zaken beter geregeld om nieuwe warmtenetten en warmtenetten in opbouw te ontwikkelen. Zo komt er een Nationaal Waarborgfonds. Dit fonds helpt warmtebedrijven – zoals het onze – bij het aantrekken van investeringen onder gunstige voorwaarden. Dat zorgt voor meer stabiliteit en stimuleert de ontwikkeling van warmtenetten.
Warmtevoorziening in publieke handen
Ook zijn we blij dat de nieuwe wetgeving duidelijkheid geeft op het gebied van privaat en publiek eigendom van warmtebedrijven. In de nieuwe wetgeving is bepaald dat het merendeel van warmtebedrijven in handen moet zijn van een overheidsorganisatie, zoals gemeente of provincie. WarmteStad is opgericht door de gemeente en het Waterbedrijf Groningen. We zijn van de overheid en werken voor het algemeen belang. Daardoor leveren we betrouwbare en duurzame warmte voor een eerlijke prijs, zonder commercieel winstoogmerk.
Groningse aanpak: samenwerking publiek en privaat
In Groningen zien we dat de warmtetransitie vanuit WarmteStad juist tot stand is gekomen door de samenwerking tussen publieke én private partijen. We noemen dat ook wel de Groningse aanpak. Zo maken we gebruik van duurzame warmtebronnen van private partijen, denk aan restwarmte van datacenter QTS en zonnewarmte van Zonnewarmtepark Dorkwerd met ontwikkelaars Novar, K3 en TVP Solar. Ook hebben we samenwerkingsafspraken met onder andere woningcorporaties in de stad, Grunneger Power, vve’s, vastgoedeigenaren en kennisinstellingen zoals Hanze en Rijksuniversiteit Groningen. Deze samenwerkingen zorgen ervoor dat we in Groningen meters maken in de warmtetransitie en we stapsgewijs samen toewerken naar een aardgasvrij Groningen. Kortom, we hebben elkaar nodig.