Warmte- en koudeopslag (WKO)

WKO is een techniek waarmee ’s zomers overtollige warmte in het grondwater wordt opgeslagen, voor nuttig gebruik in de winter. En andersom! Dat betekent dat de woning in de zomer ook comfortabel en bovendien duurzaam gekoeld kan worden.

Hoe werkt warmte- en koudeopslag?

De techniek van ondergrondse warmwaterleidingen bestaat al meer dan 150 jaar en heeft zijn duurzame betrouwbaarheid inmiddels bewezen.

Het grote verschil met oudere systemen is dat een modern WKO-warmtenet tegelijkertijd het ene gebouw kan verwarmen en het andere gebouw kan koelen. Daarmee is een hedendaags WKO-systeem flexibel, energiezuinig en vraaggestuurd.

Het water uit de warmte bron wordt in het gebouw met een warmtepomp op de juiste temperatuur gebracht. Voor moderne goed geïsoleerde gebouwen is een temperatuur van rond de 40 graden Celsius meestal al voldoende om het ook in strenge winters behaaglijk warm te krijgen.

Flinke reductie van CO2

In vergelijking met de zuinigste HR-ketel bespaart de WKO met warmtepomp gemiddeld 50 % CO2 uitstoot.

Bij het verwarmen is dat ongeveer 15%. De reductie voor koeling is echt spectaculair: in vergelijking met een goede koelmachine bespaart de WKO liefst 80% CO2 uitstoot.

WKO Europapark

Honderd meter onder het Europapark zit een metersdikke waterhoudende laag met grof zand. De boven- en onderliggende klei- en zandlagen voorkomen dat water kan wegstromen. Ze werken als een 100 meter dikke isolatiedeken.
Water dat er in de zomer is ingestopt, kan er in de winter dus met bijna dezelfde temperatuur worden uitgehaald.