Navigatie overslaan

Om jouw bezoek aan onze website nóg makkelijker en persoonlijker te maken zetten we cookies in.
Lees meer over ons cookiebeleid.

Storing: Vrydemalaan Blok E en Grunobuurt Regulateur en Tractie geen koeling Lees hier meer

Meest gezocht

Mijn gebouw

WarmteCentrale Zernike

Een onmisbare schakel voor jouw duurzame warmte.

In de WarmteCentrale Zernike, die in 2022 is geopend, komen de verschillende warmtebronnen van WarmteStad bij elkaar. Een onmisbare schakel voor jouw duurzame warmte.

Een centrale van én voor ons allemaal

Met de WarmteCentrale kunnen we 12.500 Groningse huishoudens voorzien van duurzame warmte en werken we toe naar een CO2 neutrale uitstoot in 2035. Dat doen we dit niet alleen. Van bewoner tot innovatieve ontwikkelaar: iedereen heeft een sleutelrol in de Groningse warmtetransitie.

Hoe werkt de WarmteCentrale?

Waarom is de WarmteCentrale zo belangrijk voor de stad? Wat doet de centrale eigenlijk? En wat merk je daarvan? Bekijk het nu in onze animatievideo.

Bekijk nu de video

Feestelijke opening

Speciaal voor de opening van de warmtecentrale hadden kinderen van groep 8 van basisschool de Hoeksteen in Vinkhuizen en de Bisschop Bekkersschool in Paddepoel les gekregen over warmte. Daarbij schreven ze hun wensen, verlangens en mening over de Groningse energietransitie op. Stadsdichter Myron Hamming maakte op basis hiervan een warmtegedicht voor de stad. 

Aftermovie Opening 2022

Klaar voor de toekomst

De WarmteCentrale maakt gebruik van restwarmte en zonnewarmte. Naast restwarmte en zonnewarmte staan in de WarmteCentrale ook warmtepompen en warmtekrachtkoppeling die ook warmte opwekken. Deze technieken zorgen ook dat we de bronnen met verschillende temperaturen naar de juiste temperatuur kunnen brengen om huizen en gebouwen te verwarmen. Op termijn zullen we ook in andere delen van Groningen warmtecentrales openen.

Met de nieuwe, definitieve WarmteCentrale brengen we verdere verduurzaming van Groningen weer een stap verder. De centrale is daarmee klaar voor de toekomst en een steeds groter wordende warmtevraag in de noordelijke wijken van de stad.

Financiering
De financiering van de WarmteCentrale Zernike is gedekt via het investeringsbesluit ‘Warmtenet Noordwest’ dat de aandeelhouders in 2019 hebben genomen. Ook de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) verstrekte WarmteStad hiervoor financiële middelen.

Na diverse Europese aanbestedingen zijn de volgende partijen geselecteerd voor de bouw van de warmtecentrale van WarmteStad: Averesch, Johnson controls, Croonwolter&dros, Centrica businesssolutions, Alberts&Kluft, Powerspex, Arma tankbouw, Novum, Grundfos. Het Groningse architectenbureau TEAM4 maakte het ontwerp voor de WarmteCentrale.