WarmteStad kweekvijver voor talent
Stagiairs Auke van der Wel en Paul Notenboom blikken terug op ‘leerzame en leuke tijd’
WarmteStad werkt aan een duurzame toekomst van Groningen. Dat kun je ook breder zien. Zo bieden we ook ruimte aan studenten die bij ons hun talenten kunnen ontwikkelen. Aan de andere kant helpen ze ons om met hun frisse blik en actuele kennis interessante en relevante vraagstukken op te lossen. Of gewoon een steentje bij te dragen aan lopende zaken en klussen. Auke van der Wel en Paul Noteboom van de Hanzehogeschool Groningen en RUG liepen in 2018 stage bij WarmteStad en blikken hierop terug. “Mijn stage bij WarmteStad is erg leerzaam geweest en ik heb hier een leuke tijd gehad.”
Auke van der Wel (links op de foto) was als student Werktuigbouwkunde aan de Hanzehogeschool op zoek naar een stage op het gebied van duurzaamheid in combinatie met de energie- en systeemtechniek en kwam uit bij WarmteStad. “Ik wilde ontdekken hoe de vakken en projecten toegepast werden in de praktijk”, vertelt Auke. “Zo kwam ik bij WarmteStad terecht; een bedrijf dat druk bezig is om de Groningse warmtevoorziening te verduurzamen. Bij WarmteStad draaide ik mee binnen het team realisatie. Dit team houdt zich onder andere bezig met de aanleg van het warmtenet Noordwest Groningen en de warmte opwekcentrale achterop het Zernike terrein. Toen ik begon met mijn stage was dit project in de afrondende fase en stond WarmteStad op het punt om warmte te gaan leveren aan de eerste klanten. Ik kreeg de tijd om mij te verdiepen in het systeem om vervolgens mee te gaan werken aan de inbedrijfstelling van het project. Op dit moment leveren we warmte en is het mijn taak om te kijken of dit energiesysteem goed en optimaal functioneert. Ik probeer eventuele problemen te ontdekken, analyseren en op te lossen. Bevindingen die nu gedaan worden kunnen zo weer meegenomen worden bij de verdere uitrol van het warmtenet.”
Ook binnen onze organisatie vond Auke het fijn werken: “WarmteStad is een klein en zeer multidisciplinair team. De lijntjes zijn kort, dus als ik ergens meer over wilde weten loop ik zo naar een expert toe. Dit maakt het tot een hele leuke een leerzame tijd! En nog steeds trouwens, want mijn stageperiode heeft erin geresulteerd dat ik via een uitzendbureau een aantal uren per week mijn werkzaamheden kan voortzetten.”
“Iedereen is erg toegankelijk en behulpzaam”
Paul Noteboom deed in 2018 onderzoek of er in Lewenborg mogelijkheden zijn voor plaatsing van een warmtenet: “Tijdens mijn studie Energy and Environmental Sciences heb ik gewerkt aan een onderzoek voor hernieuwbare warmte voor huishoudens. Bij de eindpresentaties van dit onderzoek kwam ik in contact met WarmteStad. Ik werd meteen enthousiast over deze organisatie en hoe er in de praktijk over dit onderwerp gedacht wordt. Bij WarmteStad viel ik onder de afdeling ontwikkeling. Hier deed ik een eigen onderzoek of het in Lewenborg mogelijk is om hier een warmtenet te plaatsen. Eerst was er voor mij genoeg ruimte en tijd om mee te kunnen kijken hoe de ontwikkeling normaal gesproken gaat en daarna kon ik beginnen aan mijn eigen onderzoek. Deze vrijheid was even wennen, maar na een paar weken opstarten liep mijn onderzoek erg goed. Ik kreeg hulp bij het opzetten van een eigen netwerk in Groningen. En met hulp van verschillende partijen en vooral dankzij de mensen binnen WarmteStad heb ik in korte tijd een mooi systeem kunnen ontwerpen. Het is erg fijn om binnen de vlakke hiërarchie van WarmteStad een stage te kunnen doen. Iedereen is toegankelijk en behulpzaam. Mijn stage bij WarmteStad is erg leerzaam geweest en ik heb hier een leuke tijd gehad.”