WarmteCentrale Zernike

 • Hoe duurzaam is de WarmteCentrale Zernike?

  Aardgasvrij? 
  Helemaal zonder aardgas kunnen we (nog) niet. We proberen het resterend gebruik van aardgas in onze centrale wel zoveel mogelijk te beperken door te zoeken naar efficiëntere en duurzame alternatieven.

  Het opwekken van elektriciteit voor de warmtepompen met behulp van gas, is een aanzienlijk efficiëntere manier van aardgasgebruik voor elektriciteitsproductie dan zelfs de modernste elektriciteitscentrale. Een centrale gebruikt ook gas (of kolen), maar gooit de helft daarvan weg. Wij stoppen die warmte in ons net.

  Restwarmte datacenters
  De datacenters die restwarmte leveren, zijn onze buren, dus we verliezen daardoor nagenoeg geen warmte onderweg. En wij zetten de energie ook in rondom de datacenters. De eerste klanten zitten op Zernike campus. De temperatuurverhoging van de warmte uit de datacentra is maximaal 60°C. Daarvoor is elektrische energie nodig maar die energie gaat vervolgens niet verloren. Het komt bovenop de restwarmte en alle energie komt in de vorm van warmte bij de klant terecht.

  Zonnewarmte Dorkwerd
  Gebiedsontwikkelaar K3, zonneparkontwikkelaar Novar en leverancier TVP Solar ontwikkelen voor Warmtestad het grootste zonnewarmtepark (zonthermie) van Nederland. En de derde van de wereld. Het zonthermiepark heeft een oppervlakte van 12 hectare en zal duurzame warmte leveren aan het Groningse warmtenet. De zonnewarmte is voldoende voor 25 procent van alle warmte die de ruim 10.000 aangesloten huishoudens en bedrijven uit Noordwest Groningen verbruiken. Het technisch innovatieve zonproject wordt gebouwd op het voormalig baggerdepot in Dorkwerd, nabij de stad Groningen. Het park wordt landschappelijk en ecologisch ingepast. Lees hier meer over.

  Toekomstvisie WarmteStad
  WarmteStad zet zich in voor vergroening van het aardgasverbruik onder meer met actieve verkenning en experimenten met biogas en waterstof. Ons doel is om in 2035 alle warmte geheel fossielvrij te produceren.

 • Hoe ziet de WarmteCentrale eruit?

  In de WarmteCentrale Zernike zijn de volgende bedrijfsmiddelen opgesteld;

  • Warmtepompen: deze verhogen de temperatuur van de restwarmte zodat de temperatuur hoog genoeg is voor levering aan het warmtenet;
  • Warmtekrachtkoppeling (WKK): dit is een kleine ‘energiecentrale’ die elektriciteit maakt waar de warmtepompen op draaien. De warmte die hierbij vrijkomt, wordt gebruikt om het water te verwarmen voor het warmtenet;
  • Twee warmtebuffers waarin warmte opgeslagen wordt;
  • Piek/backup installatie: Die is er om warmte te kunnen leveren als de vraag naar warmte heel hoog is. Als het bijvoorbeeld lange tijd heel koud is. Of als er storing in onze apparatuur is. Dan is dit een extra voorziening die ervoor zorgt dat we altijd warmte kunnen leveren.
 • Geeft de WarmteCentrale ook geluidsoverlast?

  De machines in de centrale produceren geluid. Dit is alleen merkbaar als je in de WarmteCentrale staat. Hiermee vallen we ruim binnen de gestelde wet- en regelgeving van de gemeente en provincie Groningen. We nemen ook extra maatregelen door speciale geluidswerende omkasting om de machines heen.

 • Geeft de WarmteCentrale geuroverlast?

  We werken zoveel mogelijk met gesloten systemen, waardoor er nauwelijks geur is waar te nemen. De geuren die vrij komen vallen ruim binnen de gestelde wet- en regelgeving van de gemeente en provincie Groningen.

Terug naar overzicht

Niet gevonden wat u zoekt?

Wij staan voor u klaar

Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.