Vrydemalaan
-
Als de elektriciteit uitvalt, heb ik dan nog wel warmtelevering?
De betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet in Nederland is erg hoog. De gemiddelde uitval bedraagt minder dan 30 minuten per jaar. Net zoals bij het gebruik van een CV-ketel is er tijdens deze zeldzame momenten even geen warmte meer. Gelukkig komt dit weinig voor.
-
Hoe werkt de verwarming / koeling en hoe stel ik het in?
Per woonblok van 69 studio’s is er één technische ruimte naast de fietsenstalling. Vanuit deze technische ruimte wordt de koeling of verwarming geleverd aan de studio. Het systeem kan niet gelijktijdig koelen en verwarmen. Het systeem schakelt tussen verwarming en koeling op basis van de buitentemperatuur.
Als de buitentemperatuur langer dan 3 uur boven de 21 graden is, dan wordt de koeling ingeschakeld en gaat de verwarming uit. Als de buitentemperatuur langer dan 20 uur lager is dan 17 graden, dan wordt de verwarming ingeschakeld en gaat de koeling uit. Dit systeem werkt automatisch.
Je thermostaat kan op zowel koelen als verwarmen gezet worden en op meerdere standen. Als je de schakelaar op de koelstand zet terwijl het systeem nog in de verwarmingsstand staat, dan komt er warme lucht uit de unit. Zet de schakelaar dan weer op 0. Hetzelfde geldt als je wilt verwarmen als het systeem nog in de koelstand staat.
-
Hoe wordt het verbruik van warm tapwater gemeten?
Er is gebleken dat een groot aantal van de warmwatermeters in het complex onbetrouwbaar is. Ze registreren geen of onjuiste verbruiken. We kunnen gelukkig het verbruik van warm water wel herleiden. Er is namelijk een vast verband tussen de hoeveelheid warm en koud waterverbruik. Exact is het niet, maar gemiddeld betaal je als bewoner per jaar maximaal €9,- te veel of juist te weinig. We hebben uiteraard overwogen om alle warmwatermeters te vervangen, omdat we het liefst alle woningen individueel willen meten. Deze investering is echter zo hoog dat we hebben besloten om dit bedrag te investeren in verbetering van de technische installaties. Goed om hierbij te weten: in tegenstelling tot de warmtemeter betaal je voor je warmwatermeter géén vastrecht. Dat scheelt dus weer.
-
Kost het gebruik van koeling geld?
Voor het gebruik van koeling betaal je alleen vastrecht. Hiermee worden de vaste kosten bedoeld die nodig zijn voor de levering en het transport van de koeling. Het daadwerkelijke gebruik is gratis.
-
Wat is en doet de ventilatorconvector in mijn studio?
Voor de opwekking van de benodigde warmte en koude in je studio wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp in de centrale technische ruimte. In de studio is een ventilatorconvector gemonteerd voor het verwarmen en koelen van je studio.
Koeling
In de zomer wordt er als de buitentemperatuur een bepaalde tijd boven de ± 25°C is, koude uit het systeem gehaald en doorgegeven aan de ventilatieconvector (het koelsysteem van je studio). Hiermee kun je bij zomerse temperaturen je studio enkele graden koelen.
Werking ruimtethermostaat
Met de thermostaat in je studio kun je op een eenvoudige manier de temperatuur verhogen of verlagen. Deze thermostaat heeft de volgende functies:De ventilator convector is uitgeschakeld
/
De ventilator convector is ingeschakeld (afhankelijk van de buitentemperatuur blaast de ventilator warme of koude lucht)
-
Hoe kan ik het warmteverbruik berekenen?
De warmtemeter in je studio meet en registreert de afname in kilowattuur, afgekort kWh. In onze jaarafrekening rekenen we dit om naar GJ (GigaJoules). Je kunt dit zelf ook uitrekenen met deze omrekenfactor: 1 kWh staat gelijk aan 0,0036 GJ.
Voorbeeld:
Het jaarverbruik voor ruimteverwarming is 1.650 kWh. Op de jaarafrekening wordt dit vervolgens omgerekend naar GJ : 1.650 kWh x 0,0036 GJ = 5,94 GJ. -
Zijn de verbruikskosten van dit energiesysteem voordeliger dan een gasaansluiting?
Ja, de kosten voor het gebruik van warmte en warm water zijn lager dan bij een gasketel. Verder is het gebruik van koude om de studio in de zomerperiode te koelen verwerkt in het vastrecht, ongeacht hoeveel je verbruikt.
-
Hoe wordt het gebruik van warmte gemeten?
Elke studio is uitgerust met een warmtemeter voor de registratie van je energieverbruik. Op basis hiervan wordt het verbruik afgerekend. Het verbruik per studio is afhankelijk van jouw persoonlijke comfortbehoefte. Ook de weersomstandigheden zijn van invloed. Een groot deel van je verbruik vindt plaats op de koudste dagen van het jaar. Een strenge of zachte winter maakt dus een groot verschil in je eindafrekening.
-
Klopt het dat de ventilator in de badkamer altijd draait en soms harder gaat draaien?
Ja, deze ventilator draait altijd en is voorzien van een CO2 meter en een vochtmeter (hygrostaat). Bij veel vocht en of een verhoogde CO2 waarde gaat de ventilator sneller draaien.
-
Wanneer werkt de koeling van de studio?
In de zomer wordt bij een buitentemperatuur boven de ± 25°C koude onttrokken uit het systeem en afgegeven aan de ventilatie convector (het koelsysteem van de studio). Hiermee kun je de temperatuur in de studio enkele graden verlagen.
-
Wat kan ik doen als ik geen stroom heb?
In de meterkast zit een groepenkast met zekeringsautomaten. Bij overbelasting van een groep zal de zekeringsautomaat neerklappen en is de stroomtoevoer tot die groep afgesloten. Bij kortsluiting zal ook de aardlekschakelaar er uitgaan en is de gehele studio spanningsloos.
Wat kun je doen als er geen stroom is?
Controleer in de meterkast of de hoofdschakelaar A, de aardlekschakelaar B en de 4 groepen met bijbehorende zekeringsautomaat C in de juiste positie staan.
A. Hoofdschakelaar
B. Aardlekschakelaar
C. 4 stroomgroepen (elk voorzien van een eigen zekeringsautomaat)Mogelijke problemen en oplossingen:
1. De hoofdschakelaar A staat uit.
Schakel de hoofdschakelaar weer in, druk de oranje schakelaar naar boven.2. De aardlekschakelaar B staat uit.
Er is kortsluiting ontstaan in een apparaat. Verhelp de kortsluiting in het aangesloten apparaat en schakel vervolgens de aardlekschakelaar weer in door de zwarte schakelaar naar boven te drukken.3. Er is één van de 4 groepen C uitgeslagen.
Waarschijnlijk is er een te hoog vermogen (door bijv. teveel apparaten) op de desbetreffende groep aangesloten. Verlaag het vermogen door de stekker van het apparaat uit het stopcontact te verwijderen en schakel de groep opnieuw in door de zwarte schakelaar omhoog te drukken.Om er achter te komen welk apparaat het probleem veroorzaakt, kun je het beste alle stekkers uit de stopcontacten halen, hierna de aardlekschakelaar en stroomgroepen inschakelen (omhoog drukken) en als dan alle 4 stroomgroepen en de aardlekschakelaar aan blijven, dan kun je alle stekkers 1 voor 1 weer in het stopcontact steken. Valt de stroom dan weer uit, dan weet je welk apparaat de storing veroorzaakt.
N.B. De stekker die aangesloten is op de groepenkast is voor je verwarmingssysteem en moet altijd aangesloten zijn.
-
Kan ik alleen elektrisch koken?
Ja, omdat je geen aardgas meer hebt, gaat het koken elektrisch (bijvoorbeeld inductie). Dat is soms best even wennen. Gelukkig biedt elektrisch koken ook diverse keuzes zoals een elektrische kookplaat, een keramische of een inductie kookplaat.
-
Hoe betrouwbaar is de warmtelevering?
De warmtelevering is zeer betrouwbaar. Zo staat er in de centrale techniekruimte naast de warmtepomp een CV-installatie, voor het geval er storing is in de warmtepomp. Verder wordt de installatie continu bewaakt en gecontroleerd.
Niet gevonden wat u zoekt?
Wij staan voor u klaar
Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.