Grunobuurt

 • Kost het gebruik van koeling geld?

  Voor het gebruik van koeling betaal je alleen vastrecht. Hiermee worden de vaste kosten bedoeld die nodig zijn voor de levering en het transport van de koeling. Het daadwerkelijke gebruik is gratis.

 • Hoe stel ik mijn thermostaat in als ik op vakantie ga?

  Als je op vakantie gaat, kun je de thermostaat op dezelfde temperatuur laten staan of hooguit een paar graden lager zetten. Bij terugkomst zet je de thermostaat weer op de gewenste temperatuur. Het duurt dan wel een paar uur voor je woning weer volledig op de gewenste temperatuur is.

 • Hoe gebruik ik de thermostaten in mijn woning?

  In de woonkamer en in de grote slaapkamer zit een thermostaat waarmee je de temperatuur in je woning kunt instellen. In de zomer verlaagt het klimaatsysteem de binnentemperatuur ten opzichte van de buitentemperatuur met maximaal 4 graden. De minimale binnentemperatuur is 21 °C.

  De thermostaat in de woonkamer heeft een keuzeschakelaar waarmee je kunt bepalen of je wilt verwarmen of koelen. Met de thermostaat op de verdieping kun je de temperatuur regelen, maar niet of je wilt verwarmen of koelen. Je kunt dus niet koelen in de slaapkamer wanneer de thermostaat in de woonkamer op verwarmen staat en nooit verwarmen als de thermostaat in de woonkamer op koelen staat.

  We adviseren je om de thermostaat dag en nacht op dezelfde temperatuur te laten staan.

 • Krijg ik altijd voldoende warm tapwater?

  De warmtepompen en de HR-ketels zorgen ervoor dat er altijd voldoende warm tapwater beschikbaar is. Bij de tappunten in de badkamer is water beschikbaar met een capaciteit van 5 liter per minuut bij het bad en 2,5 liter per minuut bij de wastafel en de douche. In de keuken beschik je binnen een halve minuut over warm water. Het tapwater wordt aangevoerd met een temperatuur van minimaal 55 °C bij het tappunt, warm genoeg om legionellavorming te voorkomen.

 • Hoe is mijn vloerverwarming ingeregeld?

  Alle verdelers zijn zo afgesteld dat ieder vertrek in de woning aangenaam warm wordt. De vloerverwarming van de woning is als volgt ingeregeld:

  • Woonkamer, keuken en slaapkamers: 20 °C
  • Badkamer: 22 °C
  • Hal/entree, binnenberging, verkeersruimte, toilet: 18 °C
 • Uit welke onderdelen bestaat het klimaatsysteem in mijn woning?

  Het klimaatsysteem in je woning bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Vloerverwarming met een verdeler en warmtemeter
  • Thermostaten (twee per woning) voor het instellen van de gewenste temperatuur

  Iedere ruimte comfortabel warm of koel
  Alle verdelers zijn zo afgesteld dat ieder vertrek in de woning aangenaam warm wordt. De vloerverwarming van de woning is als volgt ingeregeld:

  • Woonkamer, keuken en slaapkamers: 20 °C
  • Badkamer: 22 °C
  • Hal/entree, binnenberging, verkeersruimte, toilet: 18 °C
 • Waarom wordt er ook gebruik gemaakt van HR-ketels?

  De HR-ketels zijn ter ondersteuning van de warmtepompen bij extreem koud weer of als een van de warmtepompen door storing uitvalt. Zo ben je altijd verzekerd van verwarming en warm water.

 • Hoe werkt mijn klimaatsysteem?

  Op twee plaatsen in de Grunobuurt zijn bronnen van ongeveer 100 meter diep geboord. Uit de ene bron wordt het grondwater gehaald en in de andere bron wordt het gebruikte grondwater voor koeling of verwarming weer terug gepompt.

  Op een soortgelijke manier wordt het water van het Noord-Willemskanaal gebruikt voor koeling of verwarming. Voor het op- en terugpompen van het grond- en kanaalwater is in de wijk een centrale technische ruimte gebouwd.

  Daarnaast is in de kelder van één van de woonblokken een technische ruimte ingericht waar via een warmtewisselaar warmte wordt afgegeven aan de warmtepompen. De warmtepompen verwarmen hiermee het water voor de vloerverwarming.

  In de technische ruimte staan naast warmtepompen ook HR-ketels, voor de ondersteuning van de warmtepompen bij extreem koud weer of als een van de warmtepompen door storing uitvalt. Zo ben je altijd verzekerd van verwarming en warm water.

  Via het distributienet stroomt het warme water van de technische ruimte naar alle woningen. Verder wordt in de technische ruimte water verwarmd voor je warm watergebruik. Dit wordt via een afzonderlijk leidingnet naar de woningen gevoerd.

  Elke woning heeft een stadsverwarming unit waarmee warm water wordt verwarmd tot minimaal 60ºC.

 • Waar komt mijn warmte en koelte vandaan?

  De warmte (in de winter en het voorjaar) en koelte (in de zomer en de herfst) wordt door het klimaat systeem uit de bodem en uit het Noord-Willemskanaal gehaald.

Terug naar overzicht

Niet gevonden wat u zoekt?

Wij staan voor u klaar

Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.