Algemeen
-
Wordt een huis met een aansluiting op het warmtenet net zo warm als een huis met een gasaansluiting?
Ja. Vanaf onze centrale op Zernike gaat er water van 70 – 90 graden in de leiding. Als dit water bij de huizen aankomt is het maximaal drie graden afgekoeld. De watertemperatuur is dan ongeveer gelijk aan de temperatuur van het water van een cv-ketel. De warmte is vergelijkbaar met warmte uit een cv-ketel.
-
Waarom wordt er in Groningen een warmtenet aangelegd?
De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die we gebruiken afkomstig is van duurzame bronnen. 35% van de woningen in de stad krijgt die warmte dan via een warmtenet, waaronder flats / huizen in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen.
-
Hoe wordt mijn warmteverbruik berekend?
De warmtemeter meet en registreert het verbruik in kilowattuur, afgekort kWh. In onze jaarafrekening rekenen we dit om naar GJ (GigaJoules). Je kunt dit zelf ook uitrekenen met deze omrekenfactor: 1 kWh staat gelijk aan 0,0036 GJ.
Voorbeeld:
Het jaarverbruik voor warmteverbruik is 1.650 kWh. Op de jaarafrekening wordt dit vervolgens omgerekend naar GJ : 1.650 kWh x 0,0036 GJ = 5,94 GJ. -
Wie is WarmteStad?
WarmteStad is het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. Wij bieden Stadjers en bedrijven betrouwbare, betaalbare en duurzame warmte- en/of koude oplossingen. Inmiddels hebben we meer dan 2100 klanten op diverse plekken in de stad Groningen. Jouw woning wordt aangesloten op het warmtenet dat we nu aanleggen.
-
Hoe werkt het nieuwe meetsysteem?
Het nieuwe meetsysteem berekent de temperatuur in graden Celsius van de ingaande buis met heet water en meet de temperatuur in graden van de uitgaande buis met koud water. Het verschil in graden Celsius is de hoeveelheid warmte die is afgegeven in het systeem. Die afgifte zorgt voor warm tapwater en warm water in de cv. Dat verschil in temperatuur is de maat voor de hoeveelheid Gigajoules. Die hoeveelheid Gigajoules is de hoeveelheid afgegeven energie die betaald moet worden.
-
Hoe worden Gigajoules geregistreerd?
De door u gebruikte Gigajoules worden geregistreerd door de warmtemeter die in de afleverset is gemonteerd in uw woning. Die registratie gaat dus alleen over het gebruik in uw woning.
-
Gigajoules: wat zijn dat?
Gigajoules is de meeteenheid waarmee de afgifte van warmte wordt gemeten. Dat is bij gas in m3 of in kuub’s. Bij WarmteStad werken we met Gigajoules. Eén GJ komt overeen met ongeveer 35 m³ aardgas.
Niet gevonden wat u zoekt?
Wij staan voor u klaar
Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.