WarmteStad in Selwerd
-
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een leidingnetwerk onder de grond waarmee we warmte vervoeren naar gebouwen en woningen door middel van warm water. Hiermee worden woningen en gebouwen verwarmd en warm water uit de kraan geleverd om bijvoorbeeld mee te douchen. Een warmtenet is een duurzame en innovatieve energieoplossing die comfortabel, betaalbaar en eenvoudig te gebruiken en te begrijpen is. Hier kunnen veel mensen tegelijk gebruik van maken. En een warmtenet is een belangrijke lokale oplossing in de energietransitie.
-
Waarom wordt er in Groningen een warmtenet aangelegd?
De gemeente Groningen wil in 2035 CO2-neutraal zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die we gebruiken afkomstig is van duurzame bronnen. 50.000 woningen in de stad krijgen die warmte dan via een warmtenet, waaronder flats/huizen in de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. De warmte komt dus van duurzame bronnen.
-
Welke gebouwen en woningen worden er in de toekomst aangesloten op het warmtenet van WarmteStad?
In 2021 breiden we het warmtenet uit naar Selwerd. Hier worden onder meer de Beukenhorst, Dragant, Esdoornflat en Kornoeljeflat aangesloten. Daarnaast diverse ketelhuizen. Hierin staat nu nog een centrale gasketel die wordt vervangen door een aansluiting op het warmtenet. Daardoor worden verscheidene portieketageflats van duurzame warmte voorzien. Na Selwerd breiden we het warmtenet uit naar Vinkhuizen en Kostverloren.
-
Wie worden er in Selwerd aangesloten op het warmtenet?
WarmteStad sluit in Selwerd vooral de grote gebouwen aan zoals De Parrel en de Vensterschool aan de Eikenlaan, maar ook Beukenhorst en Dragant (voorheen Duindoornflat). Daarnaast worden er diverse ketelhuizen aangesloten van de woningcorporaties, zoals aan de Kornoeljestraat, Gelderse Roosstraat en de Eglantierstraat. Mogelijk volgen er in de toekomst meer. Hierover zijn we in gesprek met de woningcorporaties. Het is op dit moment nog niet mogelijk om als particuliere huizenbezitter aangesloten te worden. We verwachten dat dat in de komende vijf jaar makkelijker en goedkoper zal worden.
-
Wat is de route van het warmtenet in Selwerd?
We beginnen bij Zwembad De Parrel aan de Eikenlaan, we zijn hiermee in augustus 2020 gestart. We beginnen de werkzaamheden in Selwerd bij de Larix, vandaar gaan we naar de Mispellaan, Berkenlaan, Beukenlaan en Populierenlaan. Het eindigt op de Populierenlaan. In 2021 gaan we verder richting de Duindoornstraat, waar onder meer de studentenflat Dragant wordt aangesloten.
-
Hoe houdt WarmteStad de wijk op de hoogte?
Ruim voordat de werkzaamheden beginnen informeren we omwonenden en andere organisaties over de planning en eventuele overlast. We doen onze best om de wijk zo goed mogelijk bereikbaar te houden. De wijk is te allen tijde bereikbaar voor hulpdiensten. Als de werkzaamheden starten zijn we ook in de wijk aanwezig met een mobiel informatiepunt dat op dit moment voor de ingang van de Parrel staat. Hier houden we elke week een inloopspreekuur van 13.30-15.30 uur. U bent hier van harte welkom. Meer informatie is ook te vinden op de website van Sunny Selwerd.
-
Blijven de huizen wel net zo warm?
Jazeker. Het warmtenet is een leidingnetwerk gevuld met warm water. Vanaf onze centrale gaat er water van 90 graden in de leiding. Als dit water bij de gebouwen aankomt is het maximaal drie graden afgekoeld. De watertemperatuur is ongeveer gelijk aan het opgewarmde water van een cv ketel. Woningen houden het dus net zo warm.
-
Hoe worden de huizen in de toekomst verwarmd?
We gebruiken hiervoor restwarmte van datacenters op Zernike. Dit is warmte die vrijkomt bij het koelen van servers. Ook onderzoeken we of we in de toekomst gebruik maken van andere bronnen, waaronder zonnewarmte. Allemaal duurzame bronnen, waardoor we niet meer afhankelijk zijn van gas.
-
Kunnen particuliere huiseigenaren ook worden aangesloten op het warmtenet?
WarmteStad sluit op dit moment vooral de gebouwen aan van woningcorporaties. Daarnaast worden er diverse ketelhuizen aangesloten van de woningcorporaties, zoals die aan de Kornoeljestraat, Gelderse Roosstraat en de Eglantierstraat. Mogelijk volgen er in de toekomst meer. Hierover zijn we in gesprek met de woningcorporaties.
We onderzoeken samen met partijen als de gemeente en Grunneger Power of in de toekomst ook aansluiting van particuliere huizen mogelijk is, soms gebeurt dit ook samen met bewoners. Daarnaast biedt het warmtenet zoveel ‘volume’ dat er nog veel meer huizen en gebouwen kunnen worden aangesloten in de toekomst. De verwachting is ook dat dit gebeurt in de komende jaren. Ook verwachten we dat het aansluiten van particuliere woningen makkelijker en goedkoper zal worden. In de basis is een aansluiting voor één woning is veel arbeidsintensiever en dus duurder dan het aansluiten van een grote flat of portieketageflat.
-
Is er overlast bij de werkzaamheden?
Ja, dit kunnen we niet voorkomen. Het warmtenet wordt aangelegd onder de weg. Hiervoor moeten we de weg openbreken en graafwerkzaamheden uitvoeren. Bepaalde wegdelen zijn daardoor tijdelijk niet bereikbaar. Tegelijk is dit een kans om van deze straten een fijnere plek te maken. Bewoners gaan hiervoor samen met de gemeente Groningen een plan maken om de straten groener en mooier te maken. Hiervoor zijn allerlei bewonersbijeenkomsten georganiseerd waarbij bewoners hun ideeën kunnen geven.
-
Als de straat toch open gaat bij de aanleg van het warmtenet, worden deze werkzaamheden ook gecombineerd met andere werkzaamheden?
Ja. Omdat bij de werkzaamheden de weg toch opengebroken wordt is dit tegelijk een mooie kans om de straat daarna te verbeteren en van deze straten een fijnere plek te maken. Zo hoeft de straat maar één keer open. In Paddepoel is de aanleg gecombineerd met klimaatdaptieve maatregelen . In Selwerd worden de werkzaamheden gecombineerd met plannen van de gemeente om de straten groener en mooier te maken. Bewoners maken hiervoor samen met de gemeente Groningen een plan.
-
Welke potten en pannen heb ik nodig?
Voor zowel elektrisch koken als koken met inductie heb je pannen nodig die geschikt zijn voor deze specifieke kookplaat. Het goede nieuws is dat bijna alle pannen dat tegenwoordig zijn. En dat hoeven geen dure pannen te zijn. Op de verpakking van pannen staat precies voor welke kookplaten ze allemaal geschikt zijn. De pannen die je op het gas gebruikt hebt kun je helaas niet meer gebruiken. Die kun je misschien verkopen of weggeven of op de camping gebruiken. Meer informatie over de aanschaf van een nieuwe kookplaat en de aanschaf van pannen kunt u krijgen bij uw woningbouwcorporatie.
-
Wat betaal ik voor mijn aansluiting?
Voor de warmtetarieven voor huishoudelijke verbruikers geldt het ‘Niet Meer Dan Anders’ principe. Klanten mogen gemiddeld niet meer betalen voor warmte dan een huishouden met een eigen gasaansluiting. Dit is vastgelegd in de warmtewet van de overheid. Voor klanten in het project Noordwest betaalt de woningbouwvereniging een deel van het vastrecht via een exploitatiebijdrage. De klanten betalen daarom geen vastrecht voor de afleverset en ontvangen een korting van 25% op het vastrecht tarief voor warmte.
Niet gevonden wat u zoekt?
Wij staan voor u klaar
Wilt u snel geholpen worden? Neem dan direct contact met ons op.