Verwarm alleen de ruimtes waar je bent
Kamers waar je niet zo vaak bent hoeven ook niet continu verwarmd te worden. Door bijvoorbeeld de slaapkamer niet te verwarmen bespaar je flink wat geld per jaar.
Zet ’s nachts de thermostaat lager
Als je ’s nachts warm gehouden wordt door jouw dekbed kan de verwarming omlaag. De temperatuur kan bijvoorbeeld ingesteld worden op 15 graden. Het kost ’s ochtends wel meer energie om het huis op temperatuur te krijgen, maar dit is lang niet zoveel als de hele nacht de verwarming aan laten. Vergeet je vaak om de thermostaat terug te draaien? Dan is een klokthermostaat of slimme-thermostaat een handige hulp.
Instellen van de vloerverwarming in de nacht
Bij vloerverwarming is het advies om niet lager te gaan dan 17 graden. Bij vloerverwarming duurt het namelijk langer voordat het huis is opgewarmd en is het rendement van de warmtewisselaar lager als die in korte tijd het huis moet opwarmen.
Zet de thermostaat lager
Als er niemand thuis is kan de verwarming lager. Door de temperatuur in te stellen op 15 graden als je niet thuis bent bespaar je gemiddeld 170 euro per jaar. Een handige hulp hierbij is een klok- of slimme-thermostaat.
Ook de temperatuur 1 graad verlagen met wat je gewend bent, bespaart gemiddeld ongeveer 160 euro per jaar.
Ga je op vakantie? Sommige thermostaten hebben een vakantieprogramma. In de zomer kan je de verwarming helemaal uitschakelen.
Stel in de herfst, winter of voorjaar jouw temperatuur bij langere afwezigheid in op ‘vorstvrij’ (5 tot 10 graden). Zorg door de deuren in huis open te zetten, dat de temperatuur door het huis gelijk blijft. Afhankelijk van de buitentemperatuur hoeft de verwarming helemaal niet te stoken.