Gebruik minder warm water

Hoe minder warm water je verbruikt, hoe meer geld je bespaart.

Douche korter
Water dat je niet gebruikt hoeft ook niet verwarmd te worden. Je bespaart dan dus niet alleen water maar ook warmte. Gemiddeld douchen Nederlanders 9 minuten. Door dit met een douchetimer terug te brengen naar 5 minuten bespaart een gemiddeld huishouden per jaar 15.000 liter water en 1.9 GJ warmte (dat is ca. 81 euro voor warmte en 17 euro voor water).

Ga douchen in plaats van in bad
Een bad kost vaak meer water in vergelijking met douchen. Door wekelijks een bad te vervangen door een douchebeurt (van 5 minuten met een waterbesparende douchekop) bespaart u jaarlijks ruim 2500 liter water en circa 0,3 GJ warmte. Dit is ongeveer 10 euro/jaar in totaal.

Kies voor een waterbesparende douchekop
Veel mensen maken gebruik van een waterbesparende douchekop om water en warmte te besparen. Een waterbesparende douchekop verbruikt 20% minder water dan een standaard douchekop.

Water verwarmen in de keuken
Een kraan die direct kokend water levert is handig maar kost onnodig veel energie. De boiler houdt namelijk constant het water op temperatuur, ook als het kokend water niet nodig is. Het koken van de gewenste hoeveelheid water in een waterkoker kost minder energie. Een waterkoker is tot 20 euro per jaar goedkoper.