Zaterdag 5 november: Open WarmteDag

Ervaar en ontdek de Groningse aanpak

Waar komt jouw warmte vandaan?

Maak kennis met alles wat bij de overstap van aardgas naar warmte komt kijken: van de bouw van het grootste zonnewarmtepark in Nederland tot koken op een inductieplaat. Zie waar onze warmte vandaan komt, kijk wat er bij de aanleg van een warmtenet komt kijken en ontdek wat de stap naar warmte voor jou betekent.

Kom langs tijdens de Open WarmteDag

Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Startlocatie: WarmteCentrale Zernike
Kruising Zernikelaan/De Pondematen 

Fiets je Warm - Fietstocht

Speciaal voor de Open WarmteDag hebben we de fietstocht ‘Fiets je Warm’ ontwikkeld. Fiets over het tracé van het warmtenet en ontdek jouw warmteroute! De fietstocht is voor jong en oud.

De fietstocht begint bij de nieuwe warmtecentrale, die samen met de datacenters, speciaal haar deuren opent voor bezoekers. Ook gaat de fietsroute de wijken Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen in. Krijg bespaartips van energiecoaches, ontdek de centrale met een VR-bril en zie hoe een warmtenetwerk ondergronds wordt aangelegd.

Datum
Zaterdag 5 november 2022

Startlocatie
WarmteCentrale
Zernike: Kruising Zernikelaan/De Pondematen in Groningen

Fietsroute
Open de route in Google Maps

Bezoeklocaties Open WarmteDag

- Ontdek de Truck: ‘Jouw energie van morgen’ (12-18 jr)
- Kijk hoe we onder de grond het warmtenet aanleggen bij de Goudlaan in Vinkhuizen
- VR EXPERIENCE: Ontdek de nieuwe centrale met in VR in Selwerd.
- Kijk exclusief binnen bij QTS Datacenter. Meld je hier aan
- Ga in gesprek met energiecoach Anneke van Duurzaam Groningen over energiebesparingen in en om je huis bij het Wijkpaleis in winkelcentrum Paddepoel
- Drink koffie met Grunneger Power in de Larix en ontvang een Energiebespaartas
- Bezoek de bouw van grootste zonnewarmtepark Dorkwerd van Nederland
- Boring onder het Reitdiep: kijkje achter de schermen
- Ervaar hoe we samen met bewoners de wijk mooier maken
- Kijk hoe restwarmte werkt bij Bytesnet
- Bekijk hoe de eerste koopwoningen op het warmtenet zijn aangesloten in de Larix
- Leer alles over inductiekoken en een afleverset in Selwerd

Lever de kleurplaat met speurtocht in én krijg een leuk cadeautje

Meedoen is gemakkelijk: haal of download de kleurplaat met speurtocht op bij de WarmteCentrale, bij het Wijkpaleis Vinkhuizen of infopunt Selwerd op zaterdag 5 november tussen 13.00-16.00 uur. Vul alle opdrachten in en lever het document in op één van de WarmteStad locaties. Veel plezier!

Waarom een Open WarmteDag

Donderdag 3 november en zaterdag 5 november staat Groningen in het teken van de Groningse aanpak in de warmtetransitie. We vieren namelijk de opening van de WarmteCentrale. Een grote mijlpaal voor bewoners, partners én de stad. Op donderdag 3 november vindt de officiële openingshandeling met de wethouder en gedeputeerde plaats. Daarbij wordt het warmte stadsgedicht onthuld door stadsdichter Myron Hamming en basisschoolkinderen uit Paddepoel, Selwerd en Vinkhuizen. Ook vindt de start de bouw van het grootste zonnewarmtepark in Nederland plaatst. Dit zonnewarmtepark produceert 25 procent van alle warmte voor de wijken in Noordwest Groningen. Kortom, in Groningen maken we mooie stappen om van aardgas naar warmte te gaan. Daarom organiseren we op zaterdag 5 november de Open WarmteDag waar iedereen in Groningen welkom is om te ervaren hoe onze duurzame warmte wordt gemaakt.

Na de open dag op 5 november, zal de fietstocht met behulp van plaatselijke informatiezuilen de hele maand november beschikbaar zijn.

De Open WarmteDag is mede mogelijk gemaakt door gemeente Groningen, Waterbedrijf Groningen, bewoners, Grunneger Power, QTS Datacenter, WijkPaleis Paddepoel, Nijestee, Patrimonium, Bytesnet, Solarfields, K3 Infopunt Selwerd en onze aannemers.